Gelderse archieven maken samen Het Gelderland Boek

{

Vorige week verschenen: Het Gelderland Boek. Een naslagwerk met bijna 400 foto’s en verhalen over de geschiedenis van Gelderland. Voor het boek hebben alle Gelderse archieven samengewerkt om zo alle kanten van onze veelzijdige provincie goed te belichten. Het resultaat is een klein, prettig geschreven boekje met heel veel informatie over de grootste provincie van Nederland.

Het Gelderland BoekThema’s
In hapklare brokken wordt de Gelderse geschiedenis verteld aan de hand van de verschillende thema’s: Groen, water, historie, steden, agrarisch, landhuizen en kastelen, toerisme en Gelderse merken. Op elke pagina staat een los verhaal en een foto, de verdeling afbeelding/verhaal is meestal 50/50.
De meeste ruimte is er voor de historie van Gelderland. Veel over de Tweede Wereldoorlog maar ook de Eerste komt aan bod, in Ede heeft bijvoorbeeld een kamp gestaan om een gedeelte van de één miljoen gevluchte Belgen op te vangen. Dat heb ik nooit geweten, als geboren Edenaar.

Arnhem
Arnhem komt als provinciehoofdstad regelmatig voorbij in het boek. Toepasselijk voor de tijd van het jaar is het verhaal over de dichtgevroren Rijn in 1929. Iets wat wij helaas niet meer mee gaan maken door ‘thermische verontreiniging en stroomversnellende maatregelen.’ Maar ook de in Arnhem gestorven ‘Engelse lieveling’ sir Philip Sidney heeft blijkbaar een gedenkplaat in Arnhem. Op de Bakkerstraat 68 om precies te zijn. Je gaat door de tijd en komt zo langs ontzettend veel mooi geïllustreerde onderwerpen. Natuurlijk komen de trolleybussen aan bod en de Slag om Arnhem wordt ook uitgebreid besproken.

Voor wie?
Het is een leuk naslagwerk om door te bladeren als je geïnteresseerd bent in je omgeving en waarom die er zo uitziet. Het is niet echt een leesboek wat je in één keer uitleest maar staat vol leuke weetjes uit heel veel Gelderse dorpen en steden.
Voor €14,95 heb je een mooi cadeau voor iedereen die van kunst, (recente) geschiedenis, architectuur en natuur houdt. En van zijn omgeving natuurlijk!

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Gelderse archieven maken samen Het Gelderland Boek"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*