Doek valt voor organisatie achter Molenplaats Sonsbeek

Molenplaats Sonsbeek houdt op te bestaan in zijn huidige vorm. Dat bevestigt Jeroen Voskuilen van dit bezoekerscentrum in Park Sonsbeek. De subsidie van de gemeente voor de organisatie stopt per 1 januari 2020.

Dat betekent dat naast de vrijwilligers ook twee betaalde krachten op straat komen te staan. “Na 1 januari komt er een nieuwe organisatie”, aldus Voskuilen. “Die nemen ons personeel niet over.”

Schulden

Problemen binnen de organisatie spelen al langer. Een belangrijke reden voor de gemeente om de stekker eruit te trekken was een schuld van 120.000 euro die Molenplaats Sonsbeek volgens Voskuilen ‘door vervelende omstandigheden’ had opgebouwd. Daarvan is inmiddels 40.000 euro weer afgelost, volgens Voskuilen niet genoeg voor de gemeente. “Het gaat over geld. Niet over wat de vrijwilligers kunnen doen.”

Overigens betekent dit niet dat het bezoekerscentrum in Park Sonsbeek snel zijn deuren sluit. “Met de vrijwilligers gaan we door en sluiten we het eind december goed af.”

Regie

Een woordvoerder van de gemeente Arnhem bevestigt dat er al sinds 2015 zorgen over de financiële situatie van Molenplaats Sonsbeek zijn. Het tempo waarin dit wordt opgelost, vindt de gemeente nu te laag. “Er is meer regie nodig.”
Meerdere Arnhemse instellingen, waaronder het Natuurcentrum Arnhem, stellen nu een bedrijfsplan op voor een doorstart na 1 januari. Molenplaats Sonsbeek is daar volgens de woordvoerder ook bij betrokken. “De functie van het bezoekerscentrum vinden wij als gemeente heel belangrijk. Dat willen we graag in stand houden.”
Foto: Google StreetView – Bron: RTV Arnhem

Reacties