Alliander-gebouw opvolger voormalig PGEM-kantoor

Aan de Utrechtseweg vlakbij Museum Arnhem staat, bovenop de stuwwal en majestueus uitkijkend over de Rijn, het recent gerenoveerde kantoor van Alliander. Het is een historische plek waar ooit hotel Bellevue en later het PGEM-gebouw stond. Het hotel brandde af en het PGEM-gebouw werd gesloopt.

Alliander NV is een netwerkbedrijf dat voortkwam uit Nuon. Eén van de belangrijkste onderdelen van Alliander is Liander, dat u waarschijnlijk kent van de sticker in uw meterkast. Ingeval van gaslucht, stroom- of meterstoring belle men het gratis nummer. Het bedrijf verzorgt de distributie van gas en elektra in een derde deel van Nederland en telt vele miljoenen klantenaansluitingen.

Liander

Anders gezegd: Liander is een netbeheerder en dus geen energieleverancier. Het legt kabels en leidingen aan en beheert het energienetwerk. Liander faciliteert andere bedrijven zoals Eneco, Engie, EnergieDirect, Delta, E-On, Nuon, enzovoort. Zij leveren de energie en sturen aan het eind van de maand een rekening. Liander opereert meestal ongemerkt. Een draai aan de thermostaat of een druk op het lichtknopje zorgt voor verwarming en licht. Liander zorgt dat het functioneert. Een netbeheerder kies je niet, maar krijg je. Het hangt dus van de woonplaats af wie netbeheerder is. Een andere netbeheerder is bijvoorbeeld Stedin.

PGEM-gebouw

Niets ten nadele van het Alliander-gebouw dat onlangs prachtig werd opgeknapt. In maart jl. werd het energiezuinige gebouw, dat luistert naar de historisch naam Bellevue, met veel tamtam heropend. Dat neemt niet weg dat architectuurliefhebbers nog wakker liggen van de sloop van het oude Bellevue uit 1938. Dat administratiegebouw werd ontworpen door J.H. Oosterhuis en liep in 1989 tegen de sloper op. Erg jammer.

Tegenover het Alliander-gebouw staat sinds 1992 een enorme stalen constructie getiteld Het Landschap met de Horizon als Uiterste Begrenzing. Dorothé Limburg ontwierp het. Eén boog van het gevaarte, waar het verkeer onderdoor rijdt, overspant de straat. Op de rand van de stuwwal staat sinds 1949 het verzetsmonument Eert de Vrouw van Nel Klaassen (1906-1989). Het stond in datzelfde jaar op de eerste Sonsbeektentoonstelling. Het beeld gemaakt van Belgisch hardsteen kijkt vanaf dit hoge punt uit over rivier en uiterwaarden. Net als het achter haar gelegen Alliander doet.

Beeld:

Persfoto Alliander, 2017

PGEM-gebouw 1950, oude ansichtkaart collectioneur Frans Brink, Westervoort

Foto Eert de Vrouw van Nel Klaassen, Gelders Archief, ca. 1980

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.