Arnhemse Maycrete-woningen zijn gemeentelijk monument

Mooi is anders, maar het gaat hier wel om beschermd erfgoed. Dit zijn zogeheten Maycrete-woningen op Alteveer daterend van 1947. Inderdaad vlakbij het Openluchtmuseum waar twee van deze huizen bijna geëindigd waren. Zo ver kwam het niet. Na protesten van de bewoners renoveerde en moderniseerde woningcorporatie Portaal in 2009 de zestien woningen. Het zijn prefabwoningen van het eerste uur en ze maken deel uit van de wederopbouwarchitectuur.

De Maycrete noodwoningen dateren van n√° de Tweede Wereldoorlog. Ze werden niet alleen in Arnhem geplaatst maar bijvoorbeeld ook in Nijmegen, Oss, Breda, Eindhoven en Tilburg. In totaal werden er ruim negenhonderd exemplaren gebouwd, grotendeels in Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland. De naam is een samenvoeging van de naam van de ontwerper, de Amerikaanse architect Bernard Maybeck en het Engelse woord concrete, dat beton betekent. Gemeenten die meer dan twintig procent van het woningbestand hadden verloren, konden in aanmerking komen voor noodwoningen. Onder voorwaarde dat de noodwoningen niet langer dan tien jaar zouden blijven staan, mocht worden afgeweken van de gemeentelijke bouwvoorschriften.

Levensduur

De twee-onder-één-kap-woningen zijn opgetrokken uit beton en hout en hebben een simpele maar degelijke constructie. De wanden leken wel wat op een schutting en bestonden uit stijlen van schokbeton met daartussen platen van waterdicht beton, aan de binnenzijde afgetimmerd met hardboard. Het plafond was van zachtboard en het zadeldak was afgedekt met golfplaat van asbestcement. De woningen zijn geheel gelijkvloers en bevatten een woonkamer, drie slaapkamers, een badkamer met toilet en douche, die alleen via de ouder-slaapkamer bereikbaar was. Verder is er een keukentje en een inpandige berging.

De levensduur werd indertijd geschat op pakweg tien jaar, maar de woningen bleken in de praktijk veel langer mee te gaan. Hoewel een groot deel van de woningen inmiddels is gesloopt zijn Maycrete-woningen nog steeds in Nederland te vinden. In Eindhoven, waar veel van deze woningen zijn gebouwd, worden ze Makrietjes genoemd. De woningen zijn populair bij de bewoners, omdat ze een lage huur hebben, geheel gelijkvloers zijn en op naar verhouding grote kavels liggen. Een aantal sloopplannen is na druk van de bewoners afgeblazen. Dat was ook het geval in Arnhem. Onder anderen de overleden kunstenaar Frank van der Weide maakte zich sterk voor behoud van de woningen.

Beeld: Maycrete-woningen aan de Richard Holstraat/hoek Willem Pijperstraat, in de wijk Alteveer, foto Politie Arnhem, Gelders Archief, 1955

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.