Bekende Nederlanders bezochten Stedelijk Gymnasium

Zo oogde de HBS aan de Arnhemse Schoolstraat toen Velpenaar John Jansen van Galen begin jaren vijftig met zijn schooltas naar het Stedelijk Gymnasium aan de Statenlaan fietste.

De school uit 1905, werd ontworpen door C. Versteeg en is nu een Rijksmonument. De later beroemde graficus en kunstenaar Mauk Escher ging er tussen 1912 en 1918 naar school. Hij liet zich in zijn grafisch werk inspireren door het interieur – en dan vooral het trappenhuis – van dit schoolgebouw.

Indertijd kreeg de in Velp in 1940 geboren Jansen van Galen landelijke bekendheid als presentator van het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Hij schreef veel over de voormalige Nederlandse kolonie Suriname, over wandelen en politici. Tevens stelde hij als poëzieliefhebber en -kenner een poëziebloemlezing samen.

Spijkerkwartier
Onder anderen John Jansen van Galen, Jan Siebelink (een vriend van Jansen van Galen), Lydia Rood alsook Thomas Verbogt gaven in boek Verlicht Kwartier, 40 jaar Arnhemse Spijkerbuurt uit 2003 een persoonlijke ontboezeming over de voormalige prostitutie in die buurt. Jansen van Galen kwam in de jaren vijftig met de fiets uit Velp en reed na het passeren van de Velperpoort het Spijkerkwartier in.

Hij schreef: “Aan een zijstraat stond, streng en onverbiddelijk, de Hogere Burger School. Omdat ik goed kon leren, had de meester van school mijn ouders aangeraden mij daarheen te sturen, maar mijn moeder had gehoord dat de leerlingen er bij hun achternaam werden aangesproken en dat vond ze onmenselijk voor een twaalfjarige. (‚Ķ) Daarom ging ik naar het gymnasium. Het was dicht bij de HBS gevestigd in een veel minder ongenaakbaar bakstenen gebouw, achter een vijver met waterlelies en een fontein, omringd door gazons, aan de rand van de stad. Presikhaaf was toen nog een landgoed, geen verzameling flatgebouwen.“

Zo zag het door stadsarchitect Johan van Biesen ontworpen Stedelijk Gymnasium Arnhem aan de Statenlaan er omstreeks 1952 uit. Het werd in 1939 in gebruik genomen. De jonge John Jansen van Galen las er onder andere de Metamorfosen van Ovidius. Trouwens, door de jaren heen bezochten vele bekende Nederlanders dit instituut onderwie huidig parlementair NOS-verslaggeefster Dominique van der Heyde, harpiste Lavinia Meijer en de recent overleden illustrator Peter van Straaten.

Beeld: Lorentz HBS, foto Gelders Archief, Schoolstraat, 1958

Gelders Archief, Ansichtkaart Statenlaan, 1952, met daarop het Gymnasium. John Jansen van Galen ging hier in de jaren vijftig naar school.

Gelders Archief, Statenlaan, 2002, foto Henri ter Hall. Het gymnasium groeide uit zijn jas en verhuisde in 2007 naar een schoolgebouw aan de Thorbeckestraat. Het voormalig gymnasium is nu een woon/werk community, geïnitieerd door ontwerpers Floris Schoonderbeek en Kathlijn de Booij.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.