Brand in het Spijkerkwartier

Wat is dit voor een bouwput? Hier wordt in 1974 een nieuwe verfwinkel voor Jan Willekes gebouwd op de hoek van de Spijkerlaan en Driekoningendwarsstraat. Dat was nodig daar zijn voorganger in 1973 compleet in de hens ging.

Niet dat de opvolger er nog staat; die liep in 2001 tegen de sloper aan. Op deze straathoek verrees appartementencomplex ’t Spieker met op de begane grond nu een supermarkt van Coop.

Het was begin april 1973 toen na winkelsluitingstijd het brandalarm afging. Verf-, glas- en behangwinkel van Jan Willekes stond in brand en kort na de melding sloegen de vlammen al naar buiten. Al snel werd duidelijk dat er geen reddden meer aan was.

De brandweer probeerde uit alle macht te voorkomen dat het vuur de aangrenzende bebouwing zou bereiken. Dat lukte maar niet helemaal. Discotheek De Grot aan de Spijkerlaan – welke dienstplichtig militair uit de Saksen Weimarkazerne kwam er niet – liep forse rook- en waterschade op. Nogal wat aanpalende woningen in de Driekoningendwarsstraat was een zelfde lot beschoren. Menig kamerbewoner boven de winkel verloor al zijn bezittingen. Gelukkig keerde de brandverzekering uit. Een jaar later opende Jan Willekes op dezelfde plaats een sterk vergrote, nieuwe winkel. Als een Phoenix, verrezen uit eigen as, zoals een steen aan de achterzijde vermeldde.

Deze winkel werd in 2001 afgebroken om plaats te maken voor een supermarkt en woningen.

Ondanks de vele nieuwbouw op deze plek in het Spijkerkwartier is het karakter van de buurt niet echt aangetast. De dichtbevolkte, multiculti Spijkerbuurt is anno nu een zeer gewilde woonplek. Veel studenten, kunstenaars en bakfietsgezinnen kiezen er domicilie. Het oude prostitutieraambuurtje werd geëlimineerd en luistert nu naar de naam Spijkerbroek

Beeld: Kleurendia uit Gelders Archief, 1973

Zwart/wit foto H.J. Eggink, voormalig gemeentearchief Arnhem, Gelders Archief. De ladderwagen in de Driekoningendwarsstraat is van het befaamde merk Magirus Deutz. De Superco-op op de achtergrond ligt aan de Spijkerlaan en huisvest nu cafetaria Dolfijn. Liefhebbers van Kapsalon Döner en andere calorieknallers komen hier aan hun trekken.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Brand in het Spijkerkwartier"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*