De Melkborrel: oud-werknemers en omwonenden gezocht!

Bron: http://www.cobercokwartier.nl/nieuws

Wie herinnert zich nog de Cobercofabriek in Arnhem? Dagelijks reden hier melkwagens af en aan en veel Arnhemmers hebben er gewerkt of in de buurt gewoond. De sluiting van de fabriek in 2003 vormde het einde van een rijke geschiedenis die met de herbouw van de Cobercofabriek in de jaren vijftig van de vorige eeuw begon. CASA is voor het project ‘Souvenir Coberco’ op zoek naar de verhalen achter dit erfgoed en nodigt daarom oud-werknemers, betrokkenen en bewoners uit hun verhaal te doen tijdens de ‘Melkborrel’.

Ontwikkeling

Op het terrein naast de John Frostbrug, direct aan de Rijn, werd in 1879 de NV Arnhemsche Melkinrichting gestart, in 1921 overgenomen door Camiz, later opgegaan in Vecomi en vanaf 1970 bekend als de Cobercofabriek. Een plek met een rijke historie. Eind 2016 heeft Friesland Campina het Cobercoterrein overgedragen aan BPD en is gestart met de ontwikkeling van het voormalige fabrieksterrein tot stedelijk woon- en werkgebied. In deze ontwikkeling krijgt het verhaal van de Melkfabriek een belangrijke plek. De oude fabriek gaat het kloppend hart vormen van het Cobercokwartier: een circulaire en duurzame gebiedsontwikkeling.

Verhalen delen tijdens De Melkborrel

Wie kent de geschiedenis nu beter dan de oud-werknemers of (oud-)omwonenden van de fabriek? Speciaal voor hen organiseert architectuurcentrum CASA, in samenwerking met Cobercokwartier/De Melkfabriek, een Melkborrel op 3 november 2018. Aanwezigen wordt gevraagd eigen verhalen, attributen, foto’s of filmpjes over alledaagse en bijzondere belevenissen rondom de Cobercofabriek mee te nemen. Tijdens kleine presentaties en rondleidingen kunnen de gasten hun verhalen delen. De oogst van deze speurtocht wordt verfilmd en verwerkt in een documentaire over de Cobercofabriek: het Souvenir Coberco. De documentaire wordt begin 2019 vertoond tijdens een historisch filmmatinee.

 

Ben jij, of ken jij, oud-werknemers of omwonenden van de fabriek of omwonenden in de tijd dat Coberco nog draaide, dan kun je je aanmelden voor de Melkborrel van 3 november. Je kunt dit doen door een mailtje te sturen naar edwin@casa-arnhem.nl. Je kunt ook een briefje sturen naar CASA, postbus 5020, 6802 EA Arnhem. Wij nemen dan contact met je op over jouw verhalen en leuke anekdotes.

Kom je ook?

Reacties