Elderveld dateert uit de jaren zeventig

Ten westen van het dorp Elden – nu een Arnhemse wijk – ligt de wijk Elderveld. De bouw van Elderveld startte begin jaren zeventig in het zuiden en eindigde midden jaren tachtig bij Elderhof. De wijk is een typische jaren-zeventigwijk met enkele flats, veel eengezinswoningen en talrijk openbaar groen. De wijk bestaat uit drie buurten, te weten Elderveld-Zuid, Elderveld-Noord en Elderhof.

Winkelcentrum Elderhof ligt aan het Elderveldplein en de ontsluitingsroute is de Hollandweg. Dagelijkse boodschappen kunnen worden gehaald bij onder andere Super De Boer. Er zijn tal van straatnamen die topografisch verwijzen naar Zuid-Hollandse plaatsnamen, zoals de Naaldwijk- en de Nieuwkoopstraat. De Rotterdamsingel, Leidenweg, Den Haagweg, Overschiepad en Pernisplaats, maar ook Kromwijkplaats, Gouda- en Vlaardingenweg zijn hier alle gelegen. De Alkmaarsingel is het adres van een Squash Centre. Aan de uiterste westkant van de buurt ligt de spoorlijn naar Nijmegen.

Veertigjarig jubileum

Het Sportpark en de Sporthal Elderveld liggen vlakbij winkelcentrum Elderhof. De Elderhofseweg is min of meer de grens tussen de buurten Elderhof-Noord en -Zuid. De belangrijkste buurtscheidslijn mag de Hollandweg worden genoemd. Op die brede asfaltbaan rijdt een trolleybus die een directe verbinding met Arnhem-Centraal verzorgt. Trouwens, aan de zuidwestpunt van de wijk ligt het NS station Arnhem Zuid. In dit stadsdeel wonen intussen negenduizend Arnhemmers, maar dat kunnen er best méér zijn. Op de gemeentesite staat ongetwijfeld het juist aantal. In 2012 werd het veertigjarig bestaan van de Arnhemse wijk Elderveld gevierd.

Beeld: Elderveld, Klaarovers helpen kinderen oversteken, daar de Hollandweg op een ‘racebaan’ lijkt, 1977, foto Gerth van Roden, Gelders Archief, nr. 1544-1532

Winkelcentrum Elderhof, Elderveldplein, 2004, Feestelijke heropening winkelcentrum Elderhof. Winkels liggen rond het Elderveldplein aan de Hollandweg, digitale foto Henri ter Hall, Gelders Archief, nr. 1501-01-2638

Boek: Medio april jl. verscheen het boek Arnhem gezien door Crone bij Uitgeverij HijmanOngerijmd. In dat boek wél aandacht voor Elden maar niet voor Elderveld. Om die reden focus op deze wijk.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is allereerst journalist en daarna schrijver. Hij houdt van zijn geboortestad. Zijn laatste boek uit 2018 heet daarom: Arnhem gezien door Crone.