Fantastische Freek met Circus Kribbe, Arnhem Schouwburg 31-10

{

Al sinds mensenheugenis ben ik een fan van Freek. Mij maak je niet blij met een ‘standup comedian’ die met vluchtige grapjes de zaal probeert plat krijgen. Ik wil nadenk-cabaret! Ooit probeerde Youp van ’t Hek Freeks niveau te bereiken, en niet al te lang geleden deed Theo Maassen een verwoede poging, maar ze konden er niet aan tippen. Overigens zijn de laatste twee the best of the rest, met daar net voor de onnavolgbare Hans Teeuwen, die het misschien wel was gelukt Freeks topniveau te halen als hij niet het dramatische besluit had genomen te gaan zingen. Croonen for Gods sake. Of daar mensen op zitten te wachten. Iedereen heeft tegenwoordig zijn eigen badkamer. Maar dat terzijde.
De aandachtige lezer weet inmiddels dat ik erg gesteld ben op het werk (!) van Freek de Jonge. Vandaar dat ik opgetogen vertrok naar de Schouwburg in Arnhem.

De voorstelling heet Circus Kribbe. Het is een grandioos, lichtvoetig vlechtwerk aan hilarische gebeurtenissen. Raadselachtige familieleden en vreemde gebeurtenissen zijn door elkaar gemengd en gesmeed tot een prachtig verhaal. In zeven kwartier gaan we langs zes generaties Kribbe en nemen gelijk tweehonderd jaar geschiedenis mee en reizen van Polen tot aan Los Angeles. Tussendoor haalt hij jeugdherinneringen op en krijgen we te maken met een katholieke beer, we leren hoe een dwerg twee keer geboren kan worden, we nemen kennis van een zeldzame olifantenziekte en leren dat wonderen de wereld niet uit zijn. Het zou bluf zijn te beweren dat ik de voorstelling na kon vertellen en ook zonde om het te doen. Freek de Jonge is een meesterlijke verhalenmaker en! verteller. Zijn mimiek en zijn lichaamstaal brengen ieder personage tot leven. Niet vergeten: Hella de Jonge draagt meer dan een steentje bij aan deze fantasierijke voorstelling. De belichting en de decors zijn om van te smullen. Geen wonder dat het zo prettig vertoeven was voor iedereen in de grote zaal van de Schouwburg van Arnhem.

Iedereen die nog bij machte is een kaartje ergens voor een voorstelling te kopen: doen! Ik zag dat hij hier in de buurt nog in Nijmegen en Doetinchem kwam. Zie zijn site.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Fantastische Freek met Circus Kribbe, Arnhem Schouwburg 31-10"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*