Filmmuseum in leegstaand Rembrandt

Nu iedereen leest en hoort over het financiële debacle van het nieuwe Focus Filmhuis en de gelieerde horeca, vraagt filmfanaat Johan Wolthuis voor een nieuwe invulling van het verlaten Rembrandt Theater. Van een museum was in 1989 al sprake, maar dertig jaar geleden werd gekozen voor uitbreiding met twee zalen.

Arnhemmer Johan Wolthuis is op vele vlakken actief voor de lokale gemeenschap. Zo was hij mede-initiatiefnemer van de Jansbeek-boven-water en zet hij zich in als bestuurslid van de Vereniging Stadsschoon Arnhem (VSA). Wolthuis is reeds jaren kenner en bezetene van het filmwezen. Het stoort hem dat het Rembrandt Theater verloedert. Hij pleit voor een uniek filmmuseum dat ook interessant is voor bezoekers uit België en Duitsland. Het moet iets anders worden dan het EYE Filmmuseum in Amsterdam.

Invulling

In de grote zaal zouden zondags “Silent films”vertoond kunnen worden met live muzikale begeleiding, zoals nu ook gebeurd in het EYE Filmmuseum Amsterdam.

Voorts dient er plek te worden ingeruimd voor de complete historie van de beroemde Internationale Arnhemse Filmweek. Die filmweek was indertijd een begrip in heel ons land. In vitrines zou die geschiedenis tentoongesteld kunnen worden. Uiteraard moeten de wanden met vele klassieke filmposters worden aangekleed. Verzamelaars in den lande willen ze vast en zeker beschikbaar stellen.

In de foyer moet plaats komen voor schaalmodellen van bekende filmtheaters zoals het Tuschinki in Amsterdam, Omnimax in Den Haag, Kinepolis in Brussel, enzovoort.

Op de eerste verdieping kunnen bijvoorbeeld oude projectoren worden opgesteld van 16mm- 35mm- en 70mm-formaat. Vrijwilligers kunnen daar demonstreren hoe een 70mm brede film in 70mm projector wordt ingelegd. De techniek verschilt in ieder geval van die van nu. Tegenwoordig is het digitale projectie wat de klok slaat. Op de begane grond moet plek voor horeca komen en een winkel voor verkoop van filmliteratuur en andere filmgerelateerde materialen.

Financiën

Wolthuis realiseert zich dat plannen maken niets kost, maar dat hét grote struikelblok vanzelfsprekend de financiën worden. Volgens hem zou het mooi zijn als de lokale overheid alsook rijke lieden-tevens-filmliefhebbers, zich als kopers van het pand melden. Met behulp van overheid, deskundigen en vrijwilligers kan een unieke opzet worden gemaakt voor de inrichting van dit prachtige theatergebouw. Misschien wordt het Rembrandt Theater – gedurende de renovatie van de huidige stadsschouwburg – tijdelijk als zodanig ingericht. Wellicht kan Wolthuis’ plan worden meegenomen in de bouwplannen voor de tijdelijke toneelinrichting.

Beeld: Rembrandt Theater, Velperplein, Arnhem, 1963, fotograaf Gemeentearchief Arnhem, diacollectie gemeente Arnhem, Gelders Archief, nr. 1524-10875

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is allereerst journalist en daarna schrijver. Hij houdt van zijn geboortestad. Zijn laatste boek uit 2018 heet daarom: Arnhem gezien door Crone.