Gedegen boek over vernieuwd Huis der Provincie in Arnhem

Het Huis der Provincie was al een bijzonder gebouw maar na de drastische renovatie én nieuwbouw valt dit bouwwerk in de superklasse. Het boek Huis der Provincie van Uitgeverij Boekschap doet uitvoerig verslag van de recente metamorfose. In 24 hoofdstukken en met prachtige foto’s laten Wouter Botman en Marlies Hummelen zien hoe het hele renovatieproces verliep. Dit boek mag niet ontbreken op uw Arnhem-plankje in de boekenkast.

In de inleiding wordt gemeld dat het Huis der Provincie een lange geschiedenis kent, die eigenlijk al begon bij het oude Huis uit 1954. En dat was weer de opvolger van het provinciehuis dat in de oorlog vernield werd. Provinciemedewerkers wilden de hele, recente renovatie nauwgezet in woord en beeld vastleggen. Ongeveer op dat moment kwam Boekschap om de hoek kijken. Verantwoordelijke provincieambtenaren stelden zich namelijk de vraag hoe te zorgen dat de herinnering aan het bijzondere renovatieproces niet verloren zou gaan. En, erg belangrijk, wat daarbij precies vast te leggen. Boekschap, uitgever van respectabele boeken over bijvoorbeeld Wederopbouwarchitectuur in onze regio en de teloorgegane Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij, kiest ook in dit boek niet voor suffe beleidsnotateksten, maar voor heldere kopij, interviews met betrokkenen en veel foto’s.

Tevreden

Jan Wabeke, stedenbouwkundige en adviseur Ruimtekwaliteit bij het Gelders Genootschap, legt in het eerste hoofdstuk in een interview uit, dat de situatie van het Huis der Provincie niet kan worden los gezien van de historie. Volgens hem liet het langdurig gesleutel aan de Arnhemse binnenstad zijn sporen na in het bestuurscentrum. Hij hoopt, dat in er de toekomst nog andere functies bijkomen in dit gebied, zoals woningbouw. ‘Maar met het huidige resultaat ben ik zeer content’, aldus Wabeke die in het adviserend team voor het nieuwe Huis zat.

Monofunctioneel

In de volgende hoofdstukken wordt uitvoerig stilgestaan bij de oud- en nieuwbouw van het Huis der Provincie. Tal van betrokkenen – van archivaris, installateur, meubelmaker, kunstenaar, architect, asbestsaneerder, en vele anderen – komen daarbij aan het woord. Enthousiast vertellen zij over waar ze in het proces allemaal tegenaan liepen. Kunstenaar Klaas Gubbels (82), bekend van de koffiepotten, assisteerde in 1954 bij de realisatie van twee grote mozaïeken van Wally Elenbaas. Gubbels zegt nu: ‘Ik vind het nog steeds een van de allermooiste voorbeelden van monumentale kunst aan gebouwen.’ Volgens stedenbouwkundige Sylvia Karres, is de omgeving van het vernieuwde Huis der Provincie nog steeds vrij monofunctioneel. Zij zegt: ‘De provinciegebouwen blijven natuurlijk kantoren. ’s Avonds is er niets te doen. Mogelijk komt er in de toekomst nog wat extra woningbouw; daar zie ik zeker ruimte voor. Wat ik in elk geval hoop is dat we door onze aanpak een bijdrage hebben kunnen leveren aan de levendigheid van de stad.’

Toekomstige generaties kunnen met dit kloeke boekwerk in de hand op fantastische wijze terug blikken op dit reuze project. Aan de gemeente Arnhem de opdracht om – in navolging van het Paradijsproject – in de onmiddellijke omgeving van het Huis aanlokkelijke woningen te realiseren.

Het ruim 150 pagina’s hardcover boek is verlucht met mooie oude en nieuwe (kleuren)beelden. De fotografen Herman van Ommen en Jaap Zoet mogen met recht trots zijn op hun werk.

Foto: Herman van Ommen, vernieuwd Huis der Provincie, 2017, Arnhem

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.