Hotel Bosch kreeg Marshallhulp

Onlangs stond op deze plek een minifoto van een ogenschijnlijk onveranderde Apeldoornsestraat. Ruim tien jaar ouder dan dat fotootje is deze ansichtkaart uit 1970 van Hotel Bosch op die locatie. Het hotel heeft een bewogen verleden en is al lang geen hotel meer. Café en popcentrum Brigant bedient er nu een jong publiek met eigentijdse muziek en andere cultuur.

In 1946 kocht Ludovicus Bosch het pand en maakte van het woonhuis een simpel hotel. In 1953 werd het hotelletje uitgebreid met behulp van geld uit het Marshallplan. Menige trouwerij vond toen in de aanliggende zaal plaats. In 1978 kocht een projectontwikkelaar het pand, dat door hem grotendeels werd gesloopt. In september van dat jaar werd het restant van het gebouw gekraakt. Na een bewogen (kraak)geschiedenis in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd het gebouw in 2000 gekocht door een woningbouwvereniging: krakers werden huurders. Het door de krakers uitgebate Kultuurhuis Bosch zoals het toen heette, ging begin 2009 failliet. Later dat jaar nam een nieuwe exploitant de zaak over en exploiteerde het tot 2014 als Bosch café, restaurant & kunstruimte. Enige tijd organiseerde Arnhems Nieuwscafé daar zijn maandelijkse discussiemiddag. In juni 2014 opende Brigant zijn deuren. Dat programmeert volgens zijn website een zo uitdagend en vernieuwend mogelijk (muziek)programma. Volgens eigen zeggen is het een unieke uitgaansplek in Arnhem met een eigengereide kwaliteit. Een biertje of iets sterkers drinken is eveneens mogelijk. In een deel dat voorheen tot Bosch behoorde resideert nu restaurant Knusss (driemaal ”s”). Eigenaresse Ria serveert daar van woensdag tot en met zaterdag Indonesische gerechten.

Hotel Rembrandt

Niet zichtbaar op bovenstaande ansichtkaart is Hotel Rembrandt, dat recentelijk zo onfortuinlijk in het nieuws kwam. De 71-jarige eigenaar en een 73-jarige vrouw werden er in maart van dit jaar om het leven gebracht. Het pand is inmiddels voor een onbekend bedrag verkocht en wat de nieuwe eigenaar ermee gaat doen is onbekend. Het hotel dateert van 1890. Aanvankelijk waren het twee woningen die verbouwd werden tot hotel. Dat heette toen geen bed & breakfast maar logies met ontbijt wat één gulden per nacht kostte. In de jaren vijftig en zestig zijn er dakkapellen geplaatst, kozijnen vernieuwd en de twee voordeuren vervangen door één entree.

Eveneens onzichtbaar op de postkaart is het onlangs gesloten Rembrandt Theater. Toen Hotel Bosch nog krakersbolwerk was werd de muur van het om de hoek gelegen hotel in de Patersstraat beschilderd met bonte graffiti.

Beeld: Hotel Bosch, ansichtkaart Jospe, ca. 1970, Gelders Archief

Patersstraat, Hotel Rembrandt, 1975-1980, rechts is deels de inmiddels gesloten Rembrandt bioscoop zichtbaar, foto Gemeentearchief Arnhem, Gelders Archief

Foto: Graffiti, Henri ter Hall, 2002, Gelders Archief. Tijdens het 10-jarig bestaan van het krakerspand in september 1988 werd deze grote muurschildering aangebracht. Het is een collage van tien jaar actieaffiches. In 2007 werd de muur gerenoveerd en is deze schildering verdwenen. Zij werd in delen opgeslagen.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.