Huis en Haard van Gerrit Feenstra gesloopt

Ten zuiden van Heijenoord en Lombok – grenzend aan Oosterbeek – ligt Klingelbeek. Hier is sinds 1952 op Utrechtseweg 265 het woonzorgcentrum Huis en Haard gevestigd.

Het werd ontworpen door Wederopbouw architect Gerrit Feenstra (1890-1985), die in Arnhem o.a. het fabrieksgebouw voor melkfabriek Camiz ontwierp, alsook het gebouw van verzorgingstehuis Drie Gasthuizen aan de Rosendaalseweg.

Voorheen stond op deze plek Huize Hoogstede, dat sedert 1930 in gebruik was als rusthuis voor bejaarden. Tijdens de Slag om Arnhem in 1944 werd de villa praktisch verwoest en is na de oorlog niet meer herbouwd. Op dezelfde kavel werd in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw Huis en Haard gerealiseerd.

Het bouwwerk op de foto is anno nu (bijna) niet meer in zijn geheel te zien. Het gedeelte rechts werd al afgebroken en de linker helft volgt volgend jaar. In plaats daarvan verrijzen er compleet nieuwe groepswoningen, aangepast aan de eisen van deze tijd. De woningen worden geëxploiteerd door DriegasthuizenGroep.

Maar er is méér nieuwbouwactiviteit vlakbij deze plek. Tussen de aanpalende Hoogstedelaan en ten noorden van de Klingelbeekseweg zijn de contouren van een complete nieuwe buurt reeds zichtbaar in wat ter plekke Hoogstede-Klingelbeek heet. Zo werd het kleinschalige complex van DriegasthuizenGroep Klingelpoort met vierentwintig woonzorgappartementen ruim twee jaar geleden opgeleverd. Voorts komen er ruim honderd nieuwe woningen van diverse typen.

Een fiks aantal daarvan is gereed en wordt al bewoond. Bij de straatnaamgeving werd inspiratie geput uit het oorspronkelijke akkerlandschap, de informele dorpse sfeer van de Klingelbeekseweg en het individualistische karakter van de bebouwing. Straten luisteren naar namen als Hoogstedehof, De Haspel, Het Maïsveld, Hesweg en De Schutterij.

Beeld: Deze ansichtkaart uit het Gelders Archief toont Huis en Haard in 1957. De oorspronkelijke, vrij donkere foto werd iets lichter gemaakt.

Hieronder aanvullende foto’s die door Mattijs Loor werden ingestuurd. Bron: Feenstra Adviseurs / IA Groep.

cxyda9zwqaa25ew

weder2

weder3

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

PM: Morgen presenteert CASA het boek De Weg van de Wederopbouw, De wederopbouw van Rhenen tot Arnhem: plannen, gebouwen en verhalen. Voor architectuurliefhebbers én/of Arnhem-adepten is dit verplichte kost. Arnhem-Direct schrijft een recensie.

 

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Huis en Haard van Gerrit Feenstra gesloopt"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*