In Hoogstede/Klingelbeek wil je wel wonen

Dit fotobeeld geeft de oude en nieuwe bebouwing mooi weer. Het is het verbindende straatje tussen de Klingelbeekseweg en de Hoogstedelaan. De straat heet De Haspel en kruist even verder Het Maïsveld. Het gaat hier om een nieuwe buurt Hoogstede/Klingelbeek die voorheen vooral een agrarisch bestemming had.

Hoogstedelaan en de Klingelbeekseweg maken beide, gescheiden door de drukke Utrechtseweg, deel uit van de wijk Heijenoord/Lombok. Tussen deze twee straten worden méér dan honderd nieuwe woningen van diverse typen gebouwd. De straatnamen zijn geïnspireerd op het oorspronkelijke akkerlandschap, de informele dorpse sfeer van de Klingelbeekseweg en het individualistische karakter van de bebouwing. Zo zijn Hoogstedehof, De Haspel, Het Maïsveld, De Schutterij en Steenen Kruis hier gelegen. Het Maïsveld was de lokale benaming van het gebied waar voorheen het maïs groeide. De Haspel is vernoemd naar een voormalig landgoed, dat naast de voormalige landgoederen Hulkestein en Klingelbeek lag. Voordat het grondwerk voor de bebouwing kon beginnen, is er op het vijf hectare grote gebied op grote schaal archeologisch onderzoek verricht. Al in de IJzertijd, Romeinse tijd en middeleeuwen woonden hier mensen. Bij de graafwerkzaamheden stuitte men eveneens op niet-ontplofte munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Slag om Arnhem in 1944 baanden geallieerde militairen zich hier een weg van Oosterbeek naar het centrum van Arnhem.

Rechts aan De Haspel staan nieuwbouwhuizen, waar links op de hoek een tot tandartsenpraktijk verbouwde boerderij staat. Op onderstaande foto staat hetzelfde straatje maar dan tussen 1980-1985. De boerderij waar nu tandartsenpraktijk Rijnzigt resideert is hier onzichtbaar en op de plek waar nu nieuwbouw staat, stond vroeger de boerderij van Hent Derksen. Op de onderste foto staat zijn hoeve gebouwd in de jaren zestig. De KEMA-toren piekt trots overal bovenuit.

Ook de DriegasthuizenGroep is vertegenwoordigd in dit nieuwe buurtje. Aan het Maïsveld is eind 2014 een nieuw kleinschalig complex van deze organisatie geopend. In Klingelpoort zijn 24 woonzorgappartementen die geschikt zijn voor een of twee personen. De appartementen zijn volledig geoutilleerd voor het leveren van zorg, zijn drempelvrij en uitgerust met alle voorzieningen.

De instelling prijst de appartementen aan met de zin: ‘Dichtbij de Rijn en het unieke landgoed Mariëndaal, in een omgeving waar hoogteverschillen zorgen voor een gevarieerd landschap, vormt het gebouw de poort naar de wijk Klingelbeek’.

Beeld:

Kees Crone, De Haspel, Arnhem, september 2017

Landhuizen gelegen aan de Klingelbeekseweg, Arnhem, 1980-1985, dia, Gelders Archief

Boerderij Derksen, zijaanzicht west, website buurtvereniging Hoogstede Klingelbeek, 2007

Gebouw zorgappartementen Klingelpoort, maart 2015, digitale foto, Mimi Turk, Gelders Archief

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.