In Malburgen-Oost stond de RK-Sacramentskerk

We blijven nog even in Arnhem-Zuid, om preciezer te zijn in Malburgen-Oost. In de rooms-katholieke Sacramentskerk werd in mei 2005 voor het laatst de H. Mis opgedragen. De parochies van de H. Geest – vorige week besproken – en het H. Sacrament waren al gefuseerd. In 2006 deed de sloper zijn werk; weg kerk. Op de vrijgekomen plaats kwam een groot complex dat in 2008 werd geopend. In dit Malburgstaete kwam een speciale plek voor de Mariakapel.

De Sacramentskerk – ontworpen door A.J.N. Boosten – werd in 1952 in gebruik genomen. Het ontwerp dateert al van 1942, maar door geld- en materiaalgebrek lukte het niet om het ambitieuze ontwerp eerder te realiseren. De kerk aan de Huissensestraat is kort na de bouw voorzien van een rijke beglazing van vertegenwoordigers van de Limburgse School, zijnde Henri Jonas en Eugène Laudy. Het grote roosvenster boven de ingang stamt uit 1941 en werd ontworpen door H. Jonas. De meeste ramen dateren echter van rond de jaren vijftig van de twintigste eeuw en zijn van de hand van E. Laudy. Enkele gebrandschilderde ramen werden gemaakt door Henry Duchène en Joop Janssen. Dezelfde katholieke Arnhemmer Joop Janssen die voor de kleine Eusebiuskerk veel ramen ontwierp.

Malburgstaete

Malburgstaete aan het St. Gangulphusplein is een multifunctioneel centrum dat zorg-op-maat levert. Bewoners van appartementen kunnen – naar behoefte – ondersteuning inkopen. De organisatie Pleyade organiseert deze passende, professionele zorg en behandeling voor ouderen en chronisch zieken. Anders gesteld, Malburgstaete is een ideale woon- en ontmoetingsplek met alle voorzieningen binnen handbereik. Het centrum staat bovendien open voor alle wijkbewoners en bestaat uit: een restaurant, grand café, winkel, bibliotheek, internetcafé, wasserette, kapper en ruimtes voor activiteiten en cursussen. Daarnaast biedt het gebouw plaats aan huisartsengroep Oud Zuid, Apotheek Arnhem Zuid en de RIBW (Regionale Instelling voor Beschermd Wonen).

Beeld: Oude ansichtkaart van Sacramentskerk van collectioneur Frans Brink, Westervoort.

 

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "In Malburgen-Oost stond de RK-Sacramentskerk"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*