Indië-herdenking 15-08 bij monument Sawah Belanda

Bloemlegging bij de Indië-herdenking 2016 (Foto: Harry Gerritsen)

ARNHEM – Op 15 augustus 1945 capituleerde het Japanse leger en was de Tweede Wereldoorlog voorbij, ook voor toenmalig Nederlands-Indië. Op veel plaatsen in Nederland vindt op 15 augustus een Indië-herdenking plaats, ook in Arnhem.

De Arnhemse Indië-herdenking wordt gehouden bij het monument Sawah Belanda in het Park Sacré-Coeur aan de Velperweg (achter Regina Pacis). Bij de herdenking worden de slachtoffers van de Japanse bezetting in Indië (maar ook in de rest van Azië), zowel burgers als militairen, herdacht.

De derde Arnhemse Indië-herdenking vindt plaats op dinsdag 15 augustus om 15:00 uur. Na de herdenking is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een Indisch hapje en een drankje.

Het monument Sawah Belanda

Sawah Belanda, het gezamenlijke monument van Joyce Bloem en haar zus Marion Bloem, is op 30 augustus 2006 onthuld in Park Sacré-Coeur, een park achter Regina Pacis aan de Velperweg. Naast een aantal gedenkstenen die in het park zijn geplaatst, is er ook een echte sawah (rijstveld) gerealiseerd waar jaarlijks rijst wordt geplant en geoogst. Sawah Belanda wordt in stand gehouden door de Stichting Sawah Belanda. Lees hier meer over op de website van Sawah Belanda of op Facebook.

Het monument Sawah Belanda Arnhem gedenkt de Indo die door de koloniale tijd is ontstaan en na de revolutietijd naar Nederland is gekomen. Het kunstpark staat symbool voor de Indo’s die nu zo goed als opgelost lijken te zijn in de Nederlandse samenleving. Op de granieten platen die rond de sawah zijn geplaatst staan flarden van verhalen: vertellingen uit de mond van Indische mensen zoals ze zijn opgetekend door Marion Bloem.

Reacties