Interessante vondsten bij opgravingen Bartokkwartier

ARNHEM – Archeologen van de gemeente Arnhem hebben interessante vondsten gedaan tijdens opgravingswerkzaamheden in het Bartokkwartier, tegenover het Feestaardvarken.

Zo werd veertig meter van de oude stadsmuur uit de 16e eeuw opgegraven. Daarnaast vonden de archeologen ook sporen van de Sint Jansbeek, een middeleeuwse schoen, sieraden en restanten van een brouwersoven.

Ook werd een pommel gevonden. Dit is het ronde uiteinde van het handvat van een zwaard.

“We onderzoeken nu afzettingen van overstromingen van de Rijn”, vertelde Hanneke van Engeldorp Gastelaars van archeologisch bureau ADC aan weblog Arnhems Erfgoed.
“We zijn dus bezig met een reconstructie van landgebruik door de mens vóór de bouw van de muur.”

Het gebied is archeologisch gezien erg interessant. Pas in 1530 werd de Rijn langs Arnhem gelegd. Tot die tijd liep de rivier bij Elden. In die tijd overstroomde de Rijn nogal eens, wat voor verschillende klei-afzettingen heeft gezorgd. Door die te onderzoeken hopen de archeologen meer over de overstromingen te weten te komen.

De archeologen van de gemeente hebben nog twee weken de tijd voor hun opgravingen. Daarna gaat er gebouwd worden. Op deze plek bouwt KWP (die ja) een supermarkt en 58 appartementen. Aanvankelijk zou de nieuwbouw al in de zomer van 2016 gerealiseerd moeten zijn. Dit wordt ongeveer een jaar later.

De opgravingen in het Bartokkwartier maken onderdeel uit van een groter project van archeologisch onderzoek in de zuidelijke binnenstad. Over een paar jaar zal er een boek over de archeologische vondsten in dit deel van de stad worden uitgebracht.

Foto: Martijn Defilet.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Interessante vondsten bij opgravingen Bartokkwartier"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*