Internationale denkers en doeners naar Theater aan de Rijn

Op woensdag 23 mei komen de internationaal vooraanstaande filosofen en schrijvers Simon(e) van Saarloos en Ignaas Devisch naar Theater aan de Rijn in Arnhem. Zij reizen af naar de Rijnstad ter gelegenheid van Future Tense: een reeks intense performance- en gespreksavonden in Theater aan de Rijn.

Future Tens

Tijdens de eerste editie van Future Tense gaan de twee filosofen dieper in op het collectief beoefenen van empathie. Simon(e) van Saarloos en Ignaas Devisch gaan woensdag 23 mei vanaf 20:00 uur op zoek naar antwoorden: voor wie hebben we empathie en voor wie niet, van wie is het en hoe nuttig is het? In een tijd van groeiende economische en sociale ongelijkheid, klinkt er een sterke roep om meer empathie. Het vermogen om je in een ander in te leven wordt gezien als een stuwende kracht voor moreel handelen, maar hoe werkt empathie op maatschappelijk niveau eigenlijk?

Simon(e) van Saarloos studeerde Filosofie en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York. Ze schreef o.a. voor de Volkskrant, de Correspondent en Vrij Nederland. In november 2015 verscheen Het monogame drama, een pamflet waarin ze vragen stelt over de wijze waarop we ons sociale leven inrichten, gevolgd door haar eerste roman, De vrouw die. Dit jaar verschijnt van Enz. Het Wildersproces, een indringend verslag van een taai proces, maar het geeft ook een levendig en verrassend beeld van een land dat zijn identiteit kwijt lijkt te zijn.

Ignaas Devisch is professor in filosofie, medische filosofie en ethiek, verbonden aan de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool Gent. Hij publiceerde zestien boeken, ongeveer honderd wetenschappelijke papers en talloze opiniestukken. Zijn onderzoek gaat vooral uit naar vraagstukken over autonomie en verantwoordelijkheid in de gezondheidszorg. In 2016 verscheen van zijn hand het boek Rusteloosheid: pleidooi voor een mateloos leven, dat op de shortlist stond voor de Socratesbeker. Eind oktober 2017 verscheen zijn nieuwste boek: Het empathisch teveel. Op naar een werkbare onverschilligheid waarin hij de lezer uitdaagt na te denken over ons mensbeeld: schuilt in ieder mens behalve een vriend niet ook een schurk?

Over Future Tense

Future Tense is een reeks performance- en gespreksavonden met vooraanstaande sprekers die de uitdaging aangaan om het individuele denkniveau te onstijgen en op zoek gaan naar het grote plaatje. Juist in een tijd waarin individuele najaging van geluk niet meer los te denken is van collectieve vraagstukken, wendt Future Tense de blik af van de eigen navel en tot de wereld om ons heen. Speciaal voor mensen die krap bij kas zitten, biedt Future Tense tickets aan tegen gereduceerd tarief. Mensen die ruim bij kas zitten, kunnen een kaartje voor een ander doneren.

 

Voor meer informatie en tickets zie www.theateraanderijn.nl

Reacties