Karel van Gelre grootste Gelderlander aller tijden

Karel van Gelre ligt in de Eusebiuskerk - Foto © Antoinette Kuhlmann

Karel van Gelre heeft afgelopen weekend de titel van de Grootste Gelderlander aller Tijden gewonnen. De Gelderse hertog (1467 -1538) heeft zijn leven lang het latere Gelderland min of meer zelfstandig weten te houden. Tot op de dag van vandaag ligt hij begraven in de Eusebiuskerk.

Publieksnominaties

In de periode juli tot en met oktober 2018 nomineerde het publiek 55 namen die voor de titel van Grootste Gelderlander in aanmerking kwamen. Vervolgens heeft een jury die bestaat uit vertegenwoordigers van de Radboud Universiteit, Erfgoed Gelderland, de Historische Herberg Arnhem en de provincie Gelderland een selectie van 20 namen gemaakt voor de finale verkiezing op 16 november 2018 in Arnhem.

Gelderland, toen Nederland nog niet bestond

René Arendsen (Ridder van Gelre, foto hier onder) deed de woordvoering voor deze kandidaat die aan alle voorwaarden voldeed om mee te dingen naar de titel. De Grootste Gelderlander moet een bijdrage hebben geleverd aan de Gelderse geschiedenis én overleden zijn.

Arendsen: “Karel van Gelre heeft een dubieuze pen gekregen in de Nederlandse geschiedenis, maar hij is iemand die de vrijheid namens de Gelderse bevolking vertegenwoordigde. Hij kwam op voor Gelderland nog voordat er een Nederlandse staat ontstond.”

Dat hij wint, laat alleen maar zien hoe trots we mogen zijn op deze provincie en onze Gelderse identiteit, vindt Arendsen. “En dat past mooi in de traditie van het jaar dat we aan het afsluiten zijn, de viering van 600 jaar Gelders Parlement.”

Clemens Cornielje, commissaris van de Koning in Gelderland reikte Arendsen de Pauwenveer uit. In 2005 ontving hij die zelf en sindsdien reikt hij hem uit aan mensen die een belangrijke daad voor Gelderland hebben verricht.

Bron: RTV Arnhem

Reacties