Komkommertijd [7]

Het is duidelijk vakantietijd: de stad is rustig, mensen zijn weg, grotere evenementen komen pas later weer deze maand, politici zijn met reces en de mailboxen blijven leeg. Toch levert een rondje fietsen door de stad al snel interessante, grappige of opmerkelijke beelden op: komkommertijd!

Het is dan wel officieel de bouwvak, maar er bestaan geen verplichte bouwvaks meer: het sloopbedrijf werkt aan de Velperweg gewoon door met werkzaamheden om bepaalde delen van het voormalige ING pand – óf het Postbank gebouw – te slopen. Fascinerend om te zien hoe dit gezichtsbepalende gebouw langzaam aan een transformatie begint.

Publiek

De sloopwerkzaamheden trekken publiek. Een mevrouw begint te oreren dat ze het zo zonde vindt dat er gesloopt wordt. Want er is zoveel woningnood dus er zouden nog veel meer appartementen in gebouwd kunnen worden. Met zwembad. Nee ze had geen idee over het eindresultaat en ook niet waarom architecten en ontwikkelaars bepaalde beslissingen nemen. Misschien moet ze even op het eindresultaat wachten.

Terwijl de sloophamer zijn werk doet, vraag ik me altijd af: wie zat daar op die plek zijn Postcheque- en Girodienst, Postbank of ING werk te doen en voor hoeveel jaren in dit zo typische wederopbouw pand – ook wel ‘De Reus’ genoemd? In de bijna zestig jaar dat het in functie was, gingen er in de hoogtijdagen toch dagelijks zo’n 3400 mensen het pand in en uit om hun werkdag te vullen. Ongetwijfeld zaten daar ook mensen bij die als jongelui binnen kwamen en er jaren later ook met pensioen gingen. Misschien waren de heren die achter het hek naar de sloop stonden te kijken, wel ooit werknemers in het gebouw. In juni 2016 verlieten de laatste werknemers van de ING het pand.

High Park

Ontwikkelaar Borghese Real Estate maakt de toekomstplannen voor het gebouw. Op hun website kondigen ze het aan als een project ‘aan de rand van Klarendal’ en de Gelderlander (de ontmanteling bleek meer te vragen) noemt zelfs begin dit jaar dat Klarendal er uiteindelijk 540 (huur) appartementen bij krijgt. Klarendal is hip – tot zover duidelijk. In werkelijkheid ligt het gebied officieel in ‘Velperweg e.o.‘ met een eigen wijkprogramma met ambities en doelen in de wijk. Geen Klarendal, dus.

Maar omdat het zo’n gezichtsbepalend gebouw is voor óók Klarendal, quote de wijkkrant eerder Borghese: “Wij zijn ervan overtuigd dat door een gedeelte van het complex te slopen, het geheel te renoveren en nieuwe delen toe te voegen er een uniek, stoer en zeer duurzaam nieuwe locatie kan ontstaan. Op deze manier bouwen we niet alleen voort op de geschiedenis, zoals deze zich op deze plek heeft gevormd, maar laten we de nalatenschap van grote Nederlandse bedrijfsgebouwen niet voorgoed verdwijnen. Wij brengen met ons plan het gebouw naar de 21ste eeuw.”

Het heet High Park Arnhem met ook een Facebookpagina. De verwachte oplevering van High Park is in 2020.

Komkommertijd.

Reacties