Landgoed Klingelbeek krijgt weer allure

Al jaren ligt aan de Klingelbeekseweg het Fraterhuis Sint Eusebius te verpieteren. Nadat in september 2009 de fraters met een kerkdienst afscheid namen van de buurt startte een verkooptraject. Momenteel is projectontwikkelaar Schipper Bosch uit Amersfoort eigenaar van Huis Klingelbeek. Het wil woningen, ateliers en kleine horeca op het landgoed vestigen.

Het Fraterhuis was eigendom van de Fraters van Utrecht. De fraters of broeders, die de geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid hadden afgelegd, verrichtten nuttig werk als bijvoorbeeld onderwijzer. De op het landgoed gehuisveste fraters onderwezen de jongens van Sint Eusebiusparochianen. De katholieke lagere school was in de stad nabij het kerkgebouw aan het Nieuwe Plein.

Ambitie

Volgens de projectontwikkelaar ligt Klingelbeek op een unieke plek aan de rivier. Door de ligging in de bocht van de Rijn ervaart men vrijheid en ruimte, waar de stad relatief dichtbij is. In hun plan blijft de bestaande villa op het terrein behouden en worden de omringende gronden in ere hersteld.

Er komen maximaal 48 woningen, enkele ateliers en een kleine horecagelegenheid. Bij de invulling wordt rekening gehouden met de bestaande cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten, zoals de toegankelijkheid van de Rijn. De ambitie is om een plek te creëren met een mix van functies: wonen, werken, spelen en ontspannen. Met andere woorden, geen geïsoleerd terrein maar een verbindende schakel, met zicht op de rivier.

Als alles meezit zou begin 2018 de schop in de grond moeten. Hier wonen wordt in ieder geval niet goedkoop. Schippers Bosch spreekt zelf van woningen vanaf 375.000 euro. Over sociale woningbouw rept de projectontwikkelaar niet.

Beeld:

Foto Kees Crone, september 2017, Overwoekerd Landgoed Klingelbeek

Digitale foto Mimi Turk, Sloop van bijgebouw Huis Klingelbeek, maart 2015, Gelders Archief

Foto Kees Crone, september 2017, Mededeling Schipper Bosch, trotse nieuwe eigenaar van Landgoed Klingelbeek

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.