LandGOEDfestival – Muziektheater De Plaats in Gelders Arcadië

Foto © Robin Zeilmaker gemeente Rheden: Marc Budel (Rheden), Mw. Rolink (Renkum) , dhr. De Vroome (Arnhem) Mw. Albricht (Rozendaal, dhr van den Wijngaart (bestuurlijke vertegenwoordiger Wageningen) Muziektheaterbedrijf De Plaats: mw. Kok (artistiek directeur) en mw. Van der Poll (zakelijk directeur)

In de maanden mei tot en met september van 2019 en 2020 komen er op de landgoederen van Gelders Arcadië 40 theatervoorstellingen van Muziektheater De Plaats uit Arnhem. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Gelderland.

LandGOEDfestival

Met de organisatie van dit landGOEDfestival willen de gemeenten het verhaal over landgoederen vertellen met locatietheater, waarbij het landgoed de inspiratie vormt voor de voorstellingen. In 2019 doen mee: Zijpendaal (Arnhem), Middachten (De Steeg), Tuin de Lage Oorsprong (Renkum), Arboretum Belmonte (Wageningen) en Rosendael.(Rozendaal)

Door samen te werken met Muziektheater De Plaats uit Arnhem en lokale amateurkunstenaars wordt het een beleving voor velen, gemaakt door velen. Om de informatie over Gelders Arcadië te ondersteunen wordt begin 2019 de website www.geldersarcadie.nl vernieuwd. De gemeente Rheden is de coördinator van het totale project.

Samen sinds 2009

De vijf gemeenten willen graag meer bekendheid geven aan Gelders Arcadië en samenwerken aan de instandhouding en marketing van het gebied. Daarom werken ze al sinds 2009 samen.

Zo hebben de gemeenten aansluiting bij de (inter)nationale toeristische marketingcampagnes “Castles & countryhouses” van het Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen en ‘Macht en Pracht in de Gelderse streken’ van RBT/KAN. In 2015 is al een verhalenproject Gelders Arcadië uitgevoerd (Geschiedenis in Verhalen), met een route en een app. In 2016 vond een cultureel festival plaats: Gelders Arcadië, Echo van de tijd (2016). De gemeenten hebben ook een gezamenlijke gebiedsvisie laten maken: Perspectief Gelders Arcadië (2017) die als onderlegger van het (ruimtelijk) beleid van de gemeenten dient.

Gelders Arcadië

Op de overgang van de stuwwal naar Rijn en IJssel zijn vanaf de middeleeuwen meer dan 100 landgoederen en buitenplaatsen aangelegd. De landgoederen liggen op het grondgebied van de gemeenten Wageningen, Renkum, Rozendaal, Arnhem en Rheden. Een belangrijk deel daarvan bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds. Samen vormen ze een unieke landgoederenzone: Gelders Arcadië.

De Provincie Gelderland heeft de gemeenten Rheden, Arnhem, Rozendaal, Renkum en Wageningen €300.000 toegekend voor de organisatie van het Cultuur- en Erfgoedpact Gelders Arcadië. De gemeenten ontvangen samen €244.000 voor een landGOEDfestival. Nog eens €56.000 is beschikbaar voor aanvullende activiteiten als een buitenbioscoop op de landgoederen of een marathon door Gelders Arcadië.

Reacties