Nieuwe website over de Slag om Arnhem vertelt het hele verhaal

Deze week is een nieuwe website over de Slag om Arnhem gelanceerd: het Slag om Arnhem Archief. Op de website wordt uitgebreid, in meer dan 100 verhalen, het verhaal verteld van de strijd die de Britse Airborne Divisie leverde in Arnhem en Oosterbeek.

Via Operatie Market Garden probeerden de geallieerden een doorbraak te forceren over de Rijn in een poging om voor kerstmis 1944 de oorlog te beëindigen. Market Garden leidde tot de laatste geallieerde nederlaag van de Tweede Wereldoorlog.

“In de loop der jaren zijn er honderden boeken verschenen over de Slag om Arnhem. Uitgebreide, feitelijke informatie over de Slag om Arnhem is online maar mondjesmaat te vinden. Bovendien is veel van die informatie versnipperd of blijft de informatie aan de oppervlakte”, vertelt Patrick Arink.

Arink, van huis uit journalist, nam eerder dit jaar het jaar het initiatief voor de uitgebreide website over de Slag om Arnhem.

“Ik was zelf op zoek naar een bepaald detail over de gevechten in Arnhem. Online kon ik daar niets over terugvinden. Uiteindelijk vond ik wat ik zocht in een van mijn boeken over de Slag om Arnhem. We leven in een tijd van Google, en niet van de Winkler Prins encyclopedie. Ik bedacht toen dat het misschien een goed idee was om veel van de kennis die in oude boeken en stoffige dossiers is verzameld te presenteren op een website.”

Bronnen
Bij het schrijven van de website is gebruik gemaakt van tientallen bronnen en persoonlijke verslagen die na de Slag om Arnhem zijn geschreven door bijvoorbeeld generaal Urquhart en kolonel John Frost. Daarnaast werd gebruik gemaakt van informatie uit verschillende archieven.

Arink: “Er is nog zoveel informatie over de Slag om Arnhem waar bijna niets mee gedaan is. Ik stuitte bij het Gelders Archief op de Collectie Boeree, genoemd naar een gepensioneerde militair. Hij heeft als eerste, direct na de bevrijding, onderzoek gedaan naar de gevechten in Arnhem en omgeving. Zijn dossier bestaat uit duizenden pagina’s, waarin nog veel informatie staat die nooit eerder gebruikt is.”

Unieke foto’s
Een strijdverslag van dag tot dag vormt het hart van de nieuwe website over de Slag om Arnhem. De nadruk van de verhalen ligt daarbij bij de gevechten die zich in Arnhem en omgeving hebben afgespeeld. Ook de strijd in Nijmegen wordt uitgebreid beschreven.

Alle verhalen op de website worden ondersteund door foto’s die tijdens de Slag om Arnhem gemaakt zijn. Hoewel de gevechten ruim zeventig jaar geleden plaatsvonden, duiken er nog steeds nieuwe foto’s op die tijdens de Slag om Arnhem gemaakt zijn.

“Een jaar geleden werden er bij een online veilinghuis foto’s geveild uit de nalatenschap van een overleden Duitse oorlogsfotograaf”, vertelt Arink. “Daar zaten een aantal unieke en onbekende foto’s tussen die tijdens de Slag om Arnhem zijn gemaakt. Die foto’s zijn uiteraard gebruikt voor de website.”

Bevrijding
De nieuwe website over de Slag om Arnhem houdt niet op bij het eind van de gevechten. Ook over de evacuatie van de stad en over de bevrijding van Arnhem in april 1945 wordt uitgebreid geschreven.

Arink: “Arnhem is waarschijnlijk de enige stad in Nederland waar de bevrijding niet gevierd wordt. Want vanwege de evacuatie waren de inwoners van Arnhem daar niet bij. Over de bevrijding van de stad is vrijwel niets terug te vinden. Er is niet eens een Nederlandstalige Wikipedia-pagina over de bevrijding van Arnhem. Maar in het Slag om Arnhem Archief wordt het verhaal van de bevrijding uitgebreid verteld.”

Klik: Het Slag om Arnhem archief

Reacties