Ome Joop’s Tour met nostalgische NS trein van Groningen naar Den Bosch

Ome Joop’s Tour beleeft in 2018 de 68e editie. Via Arnhem, Ulft, Deventer, Hellendoorn, Hoogeveen komt het wielerpeloton op vrijdag 27 juli aan in Groningen. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de jeugdwielerronde doet Ome Joop’s Tour de hoofdstad van de gelijknamige provincie aan.

De zondag is in Ome Joop’s Tour de rustdag, waar de organisatie sinds jaar en dag te gast is in De Efteling. Dat is ook in 2018 weer het geval. Alleen, vanuit Groningen richting Brabant op de fiets is te veel van het goede. Op zaterdag 28 juli vindt daarom een verplaatsing per trein plaats.

En niet zomaar een trein: Ome Joop’s Tour is gast van een echte Hondekop uit 1960. Deze oude nostalgische NS trein -ook wel Mat’54 geheten- is sinds 1996 in het trotse bezit van Stichting Hondekop. Kortom, het betreft hier een unieke verplaatsing. Deze treinreis is buiten de normale dienstregeling ingepland en komt o.a. langs de stations van Assen, Zwolle, Deventer, Zutphen, Arnhem, Nijmegen, Oss om te eindigen in Den Bosch, waarvandaan de 156 kinderen per fiets naar Loon op Zand vertrekken. In Arnhem, thuishaven van Ome Joop’s Tour, zal de Hondekop gedurende ruim 20 minuten stilstaan op het Centraal Station.

De Hondekop wordt deze dag bestuurd door Thijs de Vries, tevens vrijwilliger van Ome Joop’s Tour. Nancy de Vries en Kim Kuil nemen de taak van hoofdconducteur op zich. Anastasie Loembet, conductrice bij NS heeft er al zin in: ‘Deze kinderen krijgen hun eigen trein en ik weet zeker dat het heel gezellig zal worden.’

Erik de Zwart is voorzitter van Stichting Hondekop en doordrongen van het speciale karakter van juist deze reis: ‘De Hondekop heeft zijn eerste rit in 1960 gemaakt, Ome Joop’s Tour beleefde zijn eerste editie in 1950. Hoe bijzonder is het dan dat deze twee stukken Nederlandse geschiedenis elkaar anno 2018 ontmoeten. De doelstelling van Ome Joop’s Tour om kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar een ervaring voor het leven te bieden spreekt ook mij enorm aan. Extra mooi is het feit dat wij met de inzet van De Hondekop een bijdrage kunnen leveren aan de verbinding tussen Groningen en Arnhem. Twee steden waar armoedebestrijding een belangrijk thema is.’

Stichting Hondekop heeft als doel het rijvaardig houden van Hondekoptreinstel 766 -type mat’ 54- uit 1960. Bijzonder aan dit treinstel is dat het in Nederland, bij Werkspoor in Utrecht, gebouwd is. Het treinstel is 100 meter lang en daarmee is het de langste museumtrein van Nederland. Vrijwilligers van de stichting hebben het treinstel de afgelopen jaren grondig opgeknapt en gebruiken het treinstel voor bijzondere treinritten.

Aanmelden voor de editie van 2018 kan nog steeds op www.omejoopstour.nl. De mensen van tv-studio Het Nieuwe Kader uit Arnhem zullen filmopnames van de treinreis maken.

(Foto: Dick van der Eijk)

Reacties