Oud-voorzitter Europese Raad Herman van Rompuy spreekt op Bridge to the Future 2017

ARNHEM – De twaalfde editie van de jaarlijkse conferentie ‘Bridge to the Future’ op vrijdag 15 september staat volledig in het teken van ‘Moreel Kompas’. Als het gaat om oorlog en geweld in de wereld is de discussie over waarheid en leugen actueler dan ooit.

Het moreel kompas is het innerlijke gevoel van mensen dat onderscheid maakt tussen wat goed is en wat slecht. Op 15 september gaat verschillende (ervarings-)deskundigen in op de manier waarop ons moreel kompas richting geeft voor de gespannen situaties in de complexe wereld van nu, waarin tegenstellingen en polarisatie de kop op steken.

De conferentie wordt dit jaar geleid door Jacobine Geel, bekend van onder andere het tv-programma ‘Jacobine op Zondag’.

Herman van Rompuy, oud-premier van België en voormalig voorzitter van de Europese Raad houdt een voordracht over de manier waarop hij als gelauwerd politicus en fijnbesnaarde intellectueel kijkt naar het morele klimaat in de huidige tijd. Een van zijn uitspraken luidt: “Het gebrek aan geluk bedreigt ons. Men moet leven in harmonie met zichzelf en in solidariteit met anderen en opnieuw het vermogen vinden om gewoon tevreden te zijn.”

Ook Sheila Sitalsing, journaliste en vaste columniste van de Volkskrant en Jan Terlouw, voormalig Commissaris van de Koningin in Gelderland en auteur van onder meer ‘Oorlogswinter’, geven hun kijk op het thema.

Vanuit militair oogpunt discussiëren Generaal-majoor Kees Matthijssen, commandant van de 11e Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht en Brigadier Colin Weir, tot mei 2017 commandant van ’16 Air Assault Brigade British Army’, over de wijze waarop zij als militairen hun moreel kompas inzetten.

De jongste spreker is de 17 jaar oude Wiam Abdelnour, leerling op het Stedelijk Gymnasium Arnhem en winnaar van de debatwedstrijd over kinderrechten Unicef 2016.

Jongeren
Op de conferentie komen ook jongeren aan het woord over hoe zij in deze tijd bepalen wat voor hen goed of kwaad is. Ter voorbereiding krijgen vwo-scholieren en studenten van de universiteiten in Nijmegen en Wageningen gastlessen en masterclasses over het thema Moreel Kompas. Zo zullen op 8 september alleen al op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem 200 leerlingen hierover een gastles volgen.

Informatie en aanmelden
De twaalfde conferentie ‘Bridge to the Future’, georganiseerd door Stichting War Requiem – Bridge to the Future, vindt plaats in de Eusebiuskerk in Arnhem op vrijdagmiddag 15 september 2017 van 14.00 tot 17.00 uur.

De conferentie Bridge to the Future wordt mede mogelijk gemaakt door het Vfonds. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via deze link. Er wordt een financiële bijdrage naar draagkracht gevraagd.

Over Stichting War Requiem – Bridge to the Future
Stichting War Requiem – Bridge to the Future stimuleert bewustwording op het gebied van oorlog, vrede en vrijheid door het organiseren van culturele initiatieven en gelegenheden voor gedachtewisseling en meningsvorming.

De stichting organiseert jaarlijks een conferentie met als doel mensen toekomstgericht na te laten denken over oorlog en vrede. Het contact tussen militairen en burgers dat tijdens de herdenkingen van de Slag om Arnhem ontstaan is, wil zij met de conferenties voortzetten en vernieuwen.

Volg ons ook op Facebook: www.facebook.com/BridgetotheFutureArnhem

Reacties