Samen met duizenden mensen staan we in Arnhem aan de Rijnkade bij de John Frostbrug op 21 september 2018 stil bij wat oorlog met mensen doet en beseffen we samen wat vrijheid betekent. Ondertussen is bekend gemaakt dat gastoptredens dit jaar komen van Trijntje Oosterhuis, Davina Michelle, Dwight Dissel en Lavinia Meijer, alles onder begeleiding van Het Gelders Orkest. Dans wordt verzorgd door Introdans en ArtEZ Dansacademie.
Het verhaal
Voor de vijfde keer wordt het terrein rond de John Frostbrug omgetoverd tot ‘The Bridge to Liberation Experience’; de plek waar jong en oud op een unieke manier stil staan bij de impact van oorlog en de waarde van vrijheid. In een beleving vol dans, muziek, optredens, film en special effects staat het verhaal van de Engel van Arnhem centraal. 20.000 mensen op de Rijnkade worden meegenomen in het verhaal van Kate ter Horst; de Engel van Arnhem die honderden gewonde soldaten onderdak gaf tijdens de Slag om Arnhem. Het verhaal van Kate ter Horst is door de Arnhemse actrice en schrijfster Nazmiye Oral gevat in het scenario dat vervolgens door Regisseur Victor van Vloten van Arteffects samengebracht wordt in de film die tijdens de Experience wordt vertoond.
Thema Bridge to Liberation 2018
Tijdens WO2 toonde men publiekelijk verzet door tekenen van verzet te dragen zoals O.Z.O (oranje zal overwinnen), de -V- van Victorie, de -W- van Wilhelmina of oranje speldjes. Vandaag de dag kleurt men de profielfoto’s op social media, om aan te tonen dat je in verzet komt en samen ergens voor staat. Het nieuwe verzet, anno 2018, is ergens voor gaan stáán. Het is persoonlijk verzet; het thema van Bridge to Liberation Experience 2018.
De Experience
In een wereld van 360 graden met muziek, visuele effecten, film en dans worden bezoekers op spectaculaire wijze meegenomen in een persoonlijk waargebeurd verhaal dat zich afspeelde ten tijde van de Slag om Arnhem. De inhoud van het verhaal, dat dit jaar draait om het thema “persoonlijk verzet”, wordt in april bekend gemaakt. Duizenden bezoekers beleven samen de impact van oorlog en de waarde van vrijheid door te leren van de verloren Slag. Bridge to Liberation probeert haar bezoekers en kijkers een ervaring mee te geven die persoonlijk raakt, waarvan de impact gegrift staat in het geheugen; memory transmission. In de hoop dat die ervaring wordt meegenomen in de keuzes die in de toekomst worden gemaakt.
Bridge to Liberation Experience is onderdeel van de Airborne Region. Zonder het eigen karakter te verliezen, opereren we onder één vlag. We doen mee aan het landelijke themajaar “Verzet” maar kiezen hierbinnen voor de Experience een eigen, minder voor de hand liggende invalshoek. Dankzij de steun van gemeente Arnhem, vfonds, Provincie Gelderland, het Ondernemersfonds Arnhem en vele sponsoren kan stichting Bridge to Liberation het nieuwe herdenken in Arnhem vormgeven.