Posttheater viert zijn vijfentwintigste verjaardag

Het KAB-gebouw, wie kent het niet? Het pand aan de Rosendaalsestraat dateert van 1896 en heeft een roerige geschiedenis. Zo was het in de jaren dertig van de vorige eeuw stempelplaats voor werklozen.

In de Tweede Wereldoorlog kon men er zich melden om dienst te doen bij het Duitse Arbeidsfront, waar het na de oorlog opslagruimte en werkplaats was. Uiteindelijk kwam het weer in handen van de KAB en later NKV, het Nederlands Katholiek Vakverbond. Het was ondermeer theater- en feestruimte en er verpoosden zich buitenlandse arbeiders, zoals Italianen, Turken en Joegoslaven. In 2001 vestigde het Posttheater er zich.

Stichtingsjaar en stichter, respectievelijk 1895 en RK Werkliedenvereniging Sint-Joseph, én Posttheater staan op de voorgevel van het gebouw met neogotische uitstraling. De topgevel heeft een bakstenen gevelbekroning met daarop een torentje.

Achter deze bijna 125 jaar oude voorgevel gaat nu een modern theatercomplex met twee zalen en een foyer schuil. In de grote zaal passen ruim 300 toeschouwers; in de kleinere, mediazaal is plek voor circa 90 personen. Zie hier het Posttheater dat door bezield directeur en oprichter Roel Coppelmans wordt gerund.

Fusie KAB Posttheater

Het Posttheater dankt haar naam aan het voormalige postkantoor in de nabijgelegen Driekoningenstraat waar het theater in 1991 werd opgericht. Eind jaren negentig bleek die plek te klein om het groeiend aantal voorstellingen te behappen.

In 2000 kreeg het Posttheater een nieuw onderkomen in het monumentale KAB-gebouw, voorheen dus de zetel van de Katholieke Arbeidersbeweging ‘Sint Joseph’. Elke Arnhemmer van weleer kende het gebouw van tentoonstellingen, bruiloften, feesten, verkiezingsbijeenkomsten en examens. De stichtingen KAB en Posttheater fuseerden en vormden het KAB Posttheater. De officiële opening van het KAB-Posttheater vond plaats in maart 2001.

Het Posttheater groeide uit tot hèt cabaretpodium van het oosten. Veel grote namen vonden hier hun startplek en menig performer speelt er zijn try-outs of doet het aan op tournee. Volgens de website is het Posttheater een plek “waar het voor cabaretiers en andere artiesten goed toeven is”. Hoe het vijfentwintigjarig jubileum gevierd gaat worden moet nog duidelijk worden.

Beeld: Het KAB-gebouw in 2005, foto Arneym. Jammer van die toen moderne automobielen op het plaatje. Die doen afbreuk aan de cultuurhistorische waarde van het gebouw als tastbaar overblijfsel van de sociaal-economische geschiedenis van arbeiderswijk Klarendal.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.