Schuytgraaf: gevarieerd wonen in Driels Arnhem

Of dit een iconisch gebouw voor Arnhem wordt, moet nog blijken. Feit is wel dat de Rivers International School in Schuytgraaf, bij de belangrijkste entree van de wijk, een blikvanger is. De bouw van dit stadsdeel had een – eufemistisch gezegd – wat trage start, maar het begint er vandaag de dag op te lijken. Van de geplande 6.200 woningen zijn er nu bijna 4.000 gerealiseerd. Als alles mee blijft zitten, is Schuytgraaf in 2028 klaar.

De opzet van Schuytgraaf met een afwisseling van huur- en koopwoningen mag rustig ambitieus worden genoemd. Zo’n 15.000 (nieuwe) Arnhemmers bevolken straks, als het verloopt zoals gepland, Schuytgraaf-Noord, -Centrum en -Zuid. De gemeente Arnhem ontwikkelt Schuytgraaf sinds 2012 zelfstandig. De eerdere samenwerking met de Grond Exploitatie Maatschappij (GEM) Schuytgraaf werd toen beëindigd. Overigens, behoorde poldergebied Schuytgraaf vroeger bij Driel, gemeente Overbetuwe.

VINEX

Schuytgraaf is een zogeheten VINEX-wijk (Vinex staat voor het rijksplan Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra) en boft dat het treinstation Arnhem Zuid in de wijk ligt. Het station wordt overigens gedeeld met De Laar en Elderveld. In de groeiwijk wordt langs historische lijnen gebouwd; zo zijn bijvoorbeeld oude lanen met bomen intact gebleven. Elke buurt (veld) – en dat zijn er straks bijna dertig – in de wijk heeft zijn eigen onderscheidende karakter. Zo zijn in de sjiekere buurt Witterdorp straten vernoemd die herinneren aan de afloop van de Tweede Wereldoorlog. Denk aan de Laan van de Bevrijding. In de wijk Schuytgraaf-Centrum ligt in de buurt Centrum-Noord het treinstation Arnhem Zuid. Daar vlakbij is sinds eind maart jl. de Rivers International School.

International School

Kinderen en jong volwassenen (van 4 t/m 18 jaar) kunnen er terecht voor Engelstalig onderwijs.

Vele buitenlandse leerlingen van zowel primary (basisschool), als secondary (middelbare school) bouwen er aan een ‘warm and welcoming community both global and local’, ronkt de schoolwebsite. Er is ook een ‘pre-school’ (SKAR), zeg maar kinderopvang of kleuterschool, opgenomen in het gebouw. De schoolomgeving fungeert bovendien als ontmoetingsplek voor de families (expats) van de schoolgaande kinderen.

De komst van Rivers International School Arnhem is een belangrijke stap voor zowel leerlingen alsook medewerkers van de onderwijsinstelling. Het internationale vestigingsklimaat in Gelderland wordt er door bevorderd.

Beeld: Rivers International School Arnhem. Foto Mimi Turk, mei 2017, Gelders Archief

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.