Schuytgraaf is Arnhem in de Betuwe

Arnhem-dubbelstad heette het boek dat in 2013 verscheen. Een beetje Arnhemmer-adept schafte het aan en gaf het een prominente plek in zijn boekenkast. Het behandelt alle wijken en buurten in Arnhem en de nieuwbouwwijk Schuytgraaf werd uiteraard niet vergeten. Omstreeks 2004 werden de eerste woningen opgeleverd waar deze Vinex-wijk omstreeks 2028 voltooid zal zijn. Begin mei jl. – na lang geduld oefenen – opende Winkelcentrum Schuytgraaf eindelijk de deuren. Albert Heijn, Gall & Gall en Hema hebben er een prominente plek.

Wat de meesten niet weten, uitgezonderd degenen die Arnhem-Dubbelstad, Straatnamen in wijken en buurten kochten of als e-book downloadden, is dat de straatnaamgeving van deze wijk nogal wat wat voeten in aarde had. In de Arnhemse Commissie Straatnaamgeving is behoorlijk gesteggeld voordat men er uit was. Op zichzelf niet zo vreemd omdat het om een forse stadsuitbreiding gaat waar bijna 300 straatnamen nodig waren.

Metamorfosen

Niet minder dan schrijver Cees Nooteboom (1933) werd te hulp geroepen. Hij stelde voor om als thema om op voort te borduren de Metamorfosen van Ovidius te nemen. Voor de niet-classici onder ons is dat geen makkelijke kost. In de Metamorfosen worden de schepping en geschiedenis van de wereld verhaald volgens de Griekse en Romeinse mythologie. Ovidius schetst in zijn verhalen het leven van de klassieke goden, stervelingen en andere mythische figuren, die telkens een dramatische gedaantewisseling (metamorfose) ondergaan. Een voorbeeld is de verandering van de nimf Daphne in een laurierboom.

Aangezien Nooteboom maar weinig tijd had, werd op zijn suggestie Daan Cartens – conservator van het Haagse Letterkundig Museum (nu Literatuurmuseum) – gevraagd zijn werk over te nemen. Zo stammen in de buurt Schuytgraaf-Centrum (in de Velden 18 en 19) alle straatnamen – zoals Diana- en Boreasplantsoen, Daphne-, Euterpe- en Thaliastraat – rechtstreeks uit Ovidius’ Metamorfosen. Hoe het ook zij, Nootebooms en Cartens’ Metamorfosenallee, alsook de Minerva- en de Marasingel, die gedrieën de hele wijk min of meer omsluiten, komen duidelijk uit hun koker.

Makelaar

Bewoners van deze en andere Velden met namen als De Waarden, De Leihagen,Vestingstad, enzovoort, hebben vanzelfsprekend geen boodschap aan verheven thema-overwegingen van een Commissie Straatnaamgeving. Dat moge blijken op Facebook. Op verschillende profane groepspagina’s bieden zij gewoon spullen al dan niet te koop aan, plaatsen foto’s van hun huisdieren, of afficheren zich als babysitter. Ook heel aardse makelaarskantoren ontdekten de kracht van dit sociale medium. Strijbosch Thunnissen Makelaars zit niet voor niks in het winkelcentrum.

Beeld: Kunstwerkplaats Schuytgraaf aan de Minervasingel. Foto Gerdien Mogendorff, Gelders Archief, 2011. Op deze locatie komen/kwamen verschillende initiatieven samen, te weten: Woongemeenschap KW37, SLAK ateliers en SKAR buitenschoolse opvang Kunstig en Zo. Bovendien staat/stond hier een oud model PTT-telefooncel. Op deze plek worden in 2018 honderden woningen gebouwd. Waar de de kunstenaarskolonie herrijst is nog onduidelijk.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.