Stinkhuisje wordt museumwoning

Aan het einde van de Gelderse Rooslaan – vlakbij de Eldensedijk – staat het Ir. M.A. Brinkman Vissergemaal uit 1933. Het speelde vroeger een belangrijke rol in de waterhuishouding van Malburgen. Arnhem-Zuid is ten slotte poldergebied.

Het gemaal is deels in de Malburgsedijk gebouwd, heeft een vloer van gewapend beton en ligt zeven en een halve meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). De vloer met de elektromotoren ligt nog eens zeven meter hoger. Het gemaal is vernoemd naar Ir. M.A. Brinkman Visser van Gemeentewerken Arnhem. Hij overleed in 1934 en werd opgevolgd door J.P. van Muilwijk. Laatstgenoemde was verantwoordelijk voor het civiel ontwerp van het gemaal. Het architectonisch ontwerp is van gemeentearchitect J. van Biesen. Sinds 2005 is het gemaal buiten gebruik en in verval geraakt. Zo leefden graffiti-spuiters zich onder andere uit op de zijkant van het gebouwtje.

Het gemaal wordt meestal frontaal vanaf de dijk gefotografeerd maar Henri ter Hall, die deze foto voor het Gelders Archief maakte, toont vooral de zijkant, alsmede het er achtergelegen kanaal en landschap. Het langgerekte bakstenen gebouw heeft smalle ramen en een steil zadeldak. De nok van het dak loopt evenwijdig aan de straat. De naam van het gemaal – hier niet zichtbaar – is op een steen boven de ingang aangebracht.

Horeca

Het gemaal dat in de volksmond het stinkhuisje heet, krijgt een tweede leven als museumwoning. Veel mensen vinden het leuk om een huis met een verhaal of historie te bewonen. De Arnhemse corporatie Volkshuisvesting brengt een woning zoveel mogelijk terug in de oorspronkelijke staat en zoekt vervolgens een huurder die bereid is zijn de woning in te richten met een interieur uit diezelfde periode. Als tegenprestatie moet de huurder genegen zijn een aantal keer per jaar zijn huis voor bezichtiging open te stellen.

Even dreigde er trouwens horeca in het gemaal te komen, maar dat gaat gelukkig niet door. Horeca is immers geen taak voor een corporatie.

Beeld: Foto Henri ter Hall, Gelders Archief

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

 

 

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Stinkhuisje wordt museumwoning"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*