Terugblik seizoen 2008-2009: Vitesse is kampioen van Gelderland, that’s all

{title}

Vitesse is er vanmiddag in Den Haag niet in geslaagd alsnog kwalificatie af te dwingen voor de play-offs, waarin wordt gestreden voor het laatste ticket voor de volgend seizoen te beginnen Europa League, de opvolger van de huidige UEFA Cup. Degradatiekandidaat ADO was met 3-1 te sterk en afgaande op de commentaren is het Europese ticket geen moment meer in beeld geweest, ondanks het feit dat Feyenoord en FC Utrecht de helpende hand boden door hun wedstrijd te verliezen resp. gelijk te spelen. Winst had zelfs een 7e plek betekend. Tijd voor een terugblik.

De voortekenen voor dit seizoen zagen er niet slecht uit, hoewel de aanstelling van Hans Westerhof als opvolger van Aad de Mos wel wat vraagtekens opriep. Daarnaast keerde Edward Sturing terug als assistent-trainer voor het bewaken van de clubcultuur. Tegenover het vertrek van de oer-Vitessenaren Theo Janssen en Remco van der Schaaf, Gill Swerts stond de komst van spelers als Rogier Molhoek, Jeroen Drost, Frank van der Struijk, Julian Jenner en Alfred Schreuder als mentor van de jongere garde.

De seizoensouverture tegen FC Groningen verliep dramatisch met een 4-0-nederlaag en dat bleek de voorbode voor een dramatische eerste seizoenshelft. Vitesse boekte zijn eerste thuisoverwinning pas op 2 november tegen ADO Den Haag (3-1), maar die zege werd enkele dagen later gevolgd door een afgang in het KNVB-bekertooernooi tegen de amateurs van FC Lienden. Gelijke spelen thuis tegen AZ, PSV en Feyenoord (alle 1-1) leken het tij te doen keren, maar het onvermijdelijke ontslag van Hans Westerhof volgde nog voor de winterstop. Op dat moment bivakkeerde Vitesse op een 17e plaats.

De weg was daarmee vrijgekomen voor de terugkeer van Mister Vitesse, Theo Bos, die tevens versterking kreeg in de personen van de transfervrije Sloveen Dailbor Stevanovic en ex-Heerenvener Lasse Nilsson. In een mum van tijd wist Bos zijn ploeg uit de gevarenzone te krijgen door een emotioneel beladen zege op Heerenveen (1-0) en een gala-voorstelling tegen een desolaat Ajax (4-1). Voor mijn gevoel is het daarna weer minder gegaan, want in de overige wedstrijden werd het nooit meer echt swingend. Van Roda JC werd gemakkelijk gewonnen, maar tegen NAC deed het elftal in veel opzichten denken aan de formatie zoals die onder Westerhof opereerde. De onverwachtse zege in de kampioenswedstrijd bij AZ deed de hoop op een plek in de play-offs herleven, maar zoals geschetst, de hoop bleek ijdel.

De vraag is of de uiteindelijke 10e plaats het maximaal haalbare was. Een oude voetbalwijsheid zegt dat elke ploeg uiteindelijk na 34 wedstrijden op de plaats staat die hem toekomt en ik ben van mening dat dit ook Vitesse in de jaargang 2008-2009 van toepassing is. Statistieken wijzen uit dat Vitesse in het jaar 2009 een vijfde plaats inneemt, maar de resultaten van augustus tot en met december 2008 tellen voor het opmaken van de ranglijst ook mee. Vitesse is de Kampioen van Gelderland, that’s all, maar dat schijnt ook (een beetje) te tellen.

Vanaf de tribune heb ik het seizoen wel als mager ervaren. Veel wedstrijden van een elftal zonder zelfvertrouwen, weinig hoogtepunten en geen extra klasse. De prestaties van Julian Jenner, Frank van der Struijk, de alweer vertrokken Niklas Tarvajärvi, maar ook het mislukte experiment met Alfred Schreuder geven te denken. Van de begenadigde voetballers Anduele Pryor en Onur Kaya is vrijwel niets meer vernomen.

Ik ben benieuwd wat Theo Bos weet te bewerkstelligen wanneer hij in de zomer de selectie nog meer zijn gezicht kan geven en een volledig seizoen verantwoordelijk is. Ik kan niet in de boekhouding kijken, maar er zijn vraagtekens. Van de toegevoegde waarde van Lasse Nilsson ben ik nog niet overtuigd, Santi Kolk verdient wel wat meer krediet. De jongelingen Nicky Kuiper en Ricky van Wolfswinkel doen er verstandig aan minimaal nog 1 seizoen te blijven en de potentie van Claudemir blijft enorm, terwijl hopelijk Feyenoord in zijn zoektocht naar een nieuwe keeper niet bij Piet Velthuizen uitkomt. Ik heb het zekere voor het onzekere genomen en de seizoenkaart voor volgend jaar besteld. Fijne zomer!

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Terugblik seizoen 2008-2009: Vitesse is kampioen van Gelderland, that’s all"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*