Gelukkig is dit geen Raadplaat. Immers alleen Geitenkampers hadden dan geraden dat dit de Beukenlaan is. Welke beuken? De exemplaren die hier werden gekapt om voor nieuwe aanplant plaats te maken. De Geitenbult, zo heet de wijk in de volksmond, ligt tegen een heuvel en wordt gekenmerkt door sociale woningbouw. Deze laan begrenst de noordzijde van de stad. Nog wel, want op de velden tussen de Schelmseweg en Beukenlaan kan nog best wat worden gebouwd. Gemeenteraad, let op uw zaak!
De volkswijk Geitenkamp werd in de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw gebouwd. Het oudere deel is een voorbeeld van Nederlandse pittoreske stedenbouw. Mede door de opzet, de hoogteverschillen en de bouwwijze van huizen en poortjes onderscheidt de Geitenkamp zich van andere Arnhemse stadswijken. Wooncorporaties als Portaal, Vivare en Volkshuisvesting, maar ook de kleinere Woningbouwvereniging voor Ambtenaren verhuren er woningen.
Geitenkop
Vroeger reed er vanuit het stadscentrum een tram de bult op, maar die werd in 1950 vervangen door een trolleybus. Sinds 2008 is de wijk een rijksbeschermd stadsgezicht. Aan de lange Beukenlaan ligt Sportcentrum Valkenhuizen. De facto vormt deze laan de gemeentelijke noordgrens en biedt over de velden uitzicht op de Schelmseweg. Ooit – om precies te zijn in 2008 – plaatste Jeroen Compagne als daad van burgerlijke ongehoorzaamheid op de Beukenlaan een houtsculptuur van een geit. Gemodelleerd uit beukenhout dus. Arnhem-Direct berichtte er over maar na een crash van de website is nog wél die tekst, maar de geit niet meer te bewonderen.
Compagne had indertijd geen toestemming om de houtsculptuur te plaatsen. Als rechtgeaarde Geitenkamper – hij woonde destijds aan de Beukenlaan 82 – had hij daar geen boodschap aan. Hij besloot een krachtige Geit of Bok van beukenhout te maken en die op de Beukenlaan te plaatsen. Hij dacht als maker anoniem te blijven. Niet dus. Het beeld werd, nadat het in De Gelderlander kwam, geïnventariseerd door de Arnhemse Kunstcommisie. Die oordeelde positief en het beeld mocht blijven staan. Sindsdien was het beest volkomen geaccepteerd in de buurt en elke Geitenkamper was er – volgens De Gelderlander – trots op. Was, want het beeld is inmiddels ter ziele. Houtrot werd hem in 2013 fataal. De restanten werden afgevoerd naar de stort.
Gelukkig inventariseert Theo Brink momenteel Arnhemse openbare kunst. Ook vernielde, lang vergeten of verdwenen artistieke uitingen neemt hij mee. De Geitenkop krijgt in ieder geval een plekje in zijn inventarisatie. In 2018 komt zijn boek uit.
Beeld: De Beukenlaan, april 1977, Oud-Arnhem. Deze foto van Gerth van Roden betrok Oud-Arnhem eerder van het Gelders Archief.
Kleurenfoto Geitenkop, Kees Crone, 2012
Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.