Verscholen kerkgebouw

Het jaren vijftig flatblok aan de Izaäk Evertslaan, tegenover de zijkant van de voormalige Heilig Hartkerk uit 1927, kreeg al eerder aandacht op Arnhem-Direct. De flat werd ontworpen door de architecten H. van Kamp & D. Stelling en telt vier woonlagen. Op de foto uit februari 1951 zijn achtenveertig betonnen gevelelementen met daarin een bloemmotief duidelijk te zien. Exact dezelfde gevelplaten zijn zichtbaar in het gebouw aan de Arnhemse Noordelijke Parallelweg 55 waarin momenteel IdemDito Vormgeving is gehuisvest.

Het is opmerkelijk dat deze minimalistische, sobere wederopbouw versiering, terugkomt in dit uit het begin van de jaren vijftig stammende gebouwtje. Aangenomen mag worden dat hier dezelfde aannemer als die van het flatblok aan het werk was. Materiaal was kort na de oorlog schaars en misschien had hij die gevelelementen nog over. Hoe het precies zat is onduidelijk.

In het gebouwtje aan de Noordelijke Parallelweg, waarin nu IdemDito werkt, zat van pakweg 1988 tot 2003 de studio van de toentertijd befaamde (auto)reclamefotograaf Henri ter Hall. Hij verkocht het pand indertijd aan Paul en Mieke Wandel, die er nu zo’n vijftien jaar naar tevredenheid hun activiteiten ontplooien.

Kerkje

Henri ter Hall, die later in dienst trad bij het Gelders Archief, meldde dat achter de studio nog een kerkje was. In dat Bethel Pinksterkerkje, daterend van het einde van de 19e eeuw, hield aanvankelijk het Groene Kruis spreekuur. Uit hygiënische overweging werd in de eerste helft van de jaren vijftig besloten om geen consultaties meer in de kerk te houden, maar er een apart gebouw voor neer te zetten. Dat Groene Kruisgebouw mét bedoelde gevelelementen werd vóór het kerkje gerealiseerd. Ter Hall: ‘In het aan de kerk vastzittende Kruisgebouw herinnerden kleedkamers en een doorgeefluikje nog aan de oude bestemming.’ De voormalige kerkruimte wordt door IdemDito als studio gebruikt.

Een oude Heijenoord-wijkbewoonster kan zich – hoewel zij er zelf nooit kerkte – het oude kerkgebouw nog herinneren. Omstreeks 1963 sloot het en werd de nieuw gebouwde Sionskerk aan de Callunastraat betrokken. De Nederlands-Hervormde Sionskerk werd ongeveer vijf jaar geleden verkocht aan een Pinkstergemeente. Sinds die tijd organiseert de Pinkstergemeente Filadelfia Sionkerk er zijn bijeenkomsten.

Beeld: Nieuwbouw flats aan de Izaak Evertslaan, d.d. 1 februari 1951, kleinbeeld foto, fotocollectie Jacquet, Gelders Archief, nr. 1534-2295

Foto kerkje, datum en fotograaf onbekend, ter beschikking gesteld door Henri ter Hall

Gevelplaten Noordelijke Parallelweg 51, foto Kees Crone, 17 augustus 2018

Het

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is allereerst journalist en daarna schrijver. Hij houdt van zijn geboortestad. Zijn laatste boek uit 2018 heet daarom: Arnhem gezien door Crone.