Vlaggen en grondwet voor Arnhemse Vrijstaat Thialf

{

Het is je misschien ontgaan, maar Arnhem heeft sinds eind vorig jaar een echte Vrijstaat: Vrijstaat Thialf. Dat is de voormalige Bouwspeelplaats in het Spijkerkwartier. De speelplaats krijgt als onderdeel van de opknapbeurt van het Spijkerkwartier een nieuwe ingang aan de Dullertstraat.

Op 4 december jl. ontvingen Erik Vos en Richard Derks uit handen van de voorzitter van de Dullertsstichting, de heer Spoor, de prijs voor hun visie op een nieuwe entree voor Bouwspeelplaats Thialf in Arnhem. De prijsvraag was door de gemeente Arnhem uitgeschreven. De 125-jarige Dullertsstichting stelt 500.000 euro beschikbaar voor de realisatie. Erik en Richard ‘herontdekten’ de Vrijstaat Thialf, die in het plan weer opnieuw zichtbaar gemaakt gaat worden.

Als geestelijk en wereldlijk leiders hadden ze echter een probleem: hoe luidt de grondwet van een Vrijstaat? En hoe ziet de vlag er uit?

Twee scholen, buren van de Vrijstaat Thialf, boden hulp aan. Leerlingen van de Hugo de Grootschool bedenken binnenkort een officiële vlag voor de Vrijstaat Thialf. Scholieren van het Stedelijk Gymnasium in Arnhem stellen een Grondwet op voor de Vrijstaat. Winnie Sorgdrager, voormalig minister van justitie, en de vice-president van rechtbank Arnhem doen mee met het project.

Wim Rasing, filosofieleraar van het Stedelijk Gymnasium, wil met zijn leerlingen van de vijfde klas wel aan de slag met het opstellen van een Grondwet. Hij zegt: “Het is een mooie manier om in de praktijk toe te passen wat de leerlingen net in theorie hebben behandeld.” Vice-president Frits de Vries van de Arnhemse rechtbank en Winnie Sorgdrager, lid van de Raad van State komen gastlessen geven over grondwetten en grondrechten. De leerlingen kunnen vervolgens een Grondwet opstellen. Deze wordt op vrijdag 24 april a.s. om 14.30 uur officieel aangeboden aan de leiders van de Vrijstaat bij Stedelijk Gymnasium (Thorbeckestraat 17).

Vrijdag nemen de leiders ook de vlaggen voor Thialf in ontvangst. Daarvoor zijn de leerlingen van groep 3 tot en met 8 van de Hugo de Grootschool met 150 vlaggetjes en 11 liter textielverf aan de slag geweest. Directeur Stef Bijl van de school: “Onze leerlingen gaan af en toe gebruik maken van de Vrijstaat. Het is dan erg leuk als de vlaggetjes die ze zelf hebben gemaakt daar wapperen.” Deze officiële plechtigheid vindt plaats om 13.30 uur op de Hugo de Grootschool (Thorbeckestraat 21).

Woensdag 20 mei a.s. is de eerste officiële Vlaggetjesdag voor Vrijstaat Thialf. Het is de bedoeling dat de vlaggetjes dan om 11.30 uur door burgemeester Pauline Krikke van Arnhem worden gehesen.

Meer informatie over Vrijstaat Thialf:
Interviews met omwonenden, tbv de reconstructie van Thialf

-Tijdens de jaarlijkse Kerstboomverbranding is de Vrijstaat Thialf geproclameerd door Kamerheer Vos en Grootmogol Derks. (video)
Oud beeldmateriaal van Thialf
-Een radiointerview met Erik Vos bij RTV Arnhem, geïllustreerd met beelden en foto’s

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Vlaggen en grondwet voor Arnhemse Vrijstaat Thialf"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*