Vragen in Hoogkamp over plannen Portaal

In samenwerking met de gemeente Arnhem is woningcorporatie Portaal van plan om een leegstaand schoolgebouw in de Hoogkamp te transformeren tot woonruimte.

Portaal wil de school opknappen en geschikt maken voor sociale huurwoningen en huisvesting van vluchtelingen. Waarschijnlijk komen er in de school 20 appartementen, waarvan zeven woningen voor statushouders.

De plannen van Portaal hebben in de Hoogkamp geleid tot vragen. Volgens de buurt is de school in de Witsenstraat om diverse redenen helemaal niet geschikt om woningen in te vestigen.

Een belangrijk obstakel vormen de hoogspanningsleidingen, die direct achter de school lopen. Wettelijk is bepaald dat er minimaal 25 meter tussen hoogspanningsleidingen en woningen dient te staan. Bij een gedeelte van het schoolgebouw is dat aanzienlijk minder.

Maar bij de gemeente maakt men zich daarover geen zorgen. “De situatie rond de hoogspanning is bekend bij de gemeente en Portaal”, aldus een woordvoerder. “Dit wordt in de planontwikkeling meegenomen.”

Ook is de buurt bevreesd dat de gemeente en Portaal gebruik willen maken van de zogeheten ‘kruimelregeling’. Die regeling is in het leven geroepen om (langdurige) procedures te omzeilen.

Binnen de Hoogkamp wordt gezegd dat de kruimelregeling alleen gebruikt kan worden bij individuele bouwplannen, en nooit bedoeld is voor projecten zoals de transformatie van een school tot twintig appartementen.

Maar de gemeente verzekert dat er niets omzeild wordt en dat de procedures gevolgd worden die nodig zijn. “Als daarvan om enige wijze geen sprake van kan zijn dan volgen we de bestemmingsplanprocedure”, aldus de woordvoerder.

Daarnaast is de buurt verbaasd dat het pand nu opeens naar Portaal gaat. Volgens de Hoogkamp waren er investeerders die het pand wilden kopen. De gemeente vroeg 750.000 euro voor het pand. Hoe kan het dat Portaal het pand nu opeens gekocht heeft, vragen zij zich af.

Volgens de gemeente is het echter nog niet zo ver. De gemeente en Portaal zijn nog met elkaar in onderhandeling, wordt vanuit het stadhuis gemeld.

Voor omwonenden van de school hebben de gemeente Arnhem en Portaal op woensdagavond 13 juli een informatieavond belegd in de Diaconessekerk in de Van Nispenstraat. Een woordvoerder van Portaal zal samen met wethouder Elfrink (SP) een toelichting geven op de plannen.

Foto: Google Maps.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Vragen in Hoogkamp over plannen Portaal"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*