‘Zomersneeuw’ op de Rijnkade

ARNHEM – Deze week is langs de Rijn en de Waal een uniek natuurfenomeen te zien dat jarenlang is weggeweest: zomersneeuw.

Na zonsondergang zijn langs de rivier duizenden spierwitte eendagsvliegen te zien. De witte vliegen, haften of schooraas genoemd, komen vaak zo massaal voor, dat het lijkt alsof het sneeuwt. Vandaar de naam zomersneeuw.

De eendagsvliegen komen in deze tijd van het jaar uit het water om te paren. Ze sterven na een kort leven in de vrije lucht.

Pas sinds begin jaren negentig is de vlieg weer te zien langs de rivier. Door vervuiling van de rivieren, kwam de schooraas sinds de jaren dertig niet meer voor in Nederland.

Maar nu het rivierwater schoner is, is ook de schooraas weer terug. Maar niet ieder jaar. Vanaf de jaren negentig was de vlieg tot 2007 ieder jaar te zien. Daarna was hij weer vijf jaar verdwenen. Maar vanaf 2012 zijn er weer meldingen.

Vorig jaar waren het er vele duizenden en ook dit jaar is er weer ‘zomersneeuw’.

Haften vliegen vaak maar enkele avonden. Doordat de vliegen worden aangetrokken door licht, is de Rijnkade een goede plaats om het fenomeen te zien.

Zomersneeuw in Opheusden:

Foto: Omroep Gelderland.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "‘Zomersneeuw’ op de Rijnkade"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*