{
Het Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem (CASA) bestaat tien jaar en vierde gisteravond haar verjaardag in Showroom Arnhem. Er was muziek, drank en gelukswensen voor de jarige. Met een half oog keken we naar het verleden en we keken met anderhalf oog vooruit. Het ging onvermijdelijk ook over het Kunstencluster. CASA-voorzitter Berry Kessels hield de zaal een spiegel voor, zou er door de Arnhemmers voor Klarendal zijn gestemd in een referendum? Voor het station? Voor Rozet?
Burgemeester Kaiser blijkt fan te zijn van CASA en haar plannen voor de coöperatieve stad, het jaarthema van 2014. Met een persoonlijke presentatie gaf hij zijn eigen draai aan dit verhaal, waaruit zijn interesse voor het onderwerp spreekt. CASA trekt de regio in naar de omliggende dorpen en Kaiser gaat dan ook de komende tijd samen met CASA de banden met Duitsland aanhalen, iets waar hij zich vorig jaar al over uitsprak bij zijn installatie.
De Arnhem maquette
De enorme maquette van Arnhem die de muur siert van Showroom Arnhem is ook officieel gelanceerd. Deze maquette is in de jaren ‘50 gebouwd, gedurende de jaren uitgebreid en was tot niet zo heel lang geleden de enige manier om plannen voor de stad te visualiseren.
Dit belangrijke historische werk is bij het grofvuil gegooid door de gemeente Arnhem en gered door CASA. De ontwikkeling van Arnhem na de oorlog is er goed op te zien. Een waar kunstwerk, zeker op de manier zoals het nu aan de muur hangt. Gerrie Elfrink, als wethouder Bouwen verantwoordelijk voor Rijnboog, mocht samen met architect Peter Groot de maquette lanceren. Peter legde het Bartokpark op zijn plek tegenover Rozet en Gerrie plakte een pontje van Noord naar Zuid in de Rijn. “Nou, ik vind dat politici moeten worden afgerekend op wat ze gedaan hebben” aldus Elfrink in 2010 bij de start van zijn wethouderschap. Ik ben benieuwd of de Gerrie uit 2010 ook een pontje op deze maquette zou hebben geplakt.
Foto: Masha Bakker Matijevic
Wees de eerste die reageert op "10 jaar CASA en met de pont naar zuid"