Sloop Bartokzaal begonnen

image

Vanochtend is men begonnen met de sloop van de Bartokzaal aan het Kleine Oord. Het voormalige kerkgebouw in de Arnhemse binnenstad moet wijken voor het woonwinkelproject Bartokkwartier, dat wordt opgezet rond de voormalige Dansacademie. Ook een deel van Theater aan de Rijn in de Rijnstraat moet voor het Bartokkwartier tegen de vlakte.

De Bartokzaal was een voormalige kerkgebouw met prachtige glas-in-loodramen. Ooit gebouwd als de Vergaderzaal van het Apostolisch Genootschap in 1955, is het daarna in gebruik genomen door het Arnhems Conservatorium. De werkkamers beneden werden lesruimtes met dubbele muren en de bovenzaal kreeg een tribune om concerten te kunnen geven. En het gebouw kreeg de nieuwe naam: ‘Bartokzaal’. Vervolgens is het jarenlang in gebruik geweest van de Arnhemse Dansakademie. Om dansvoorstellingen te geven werd in de bovenzaal een zwevende dansvloer gelegd.

image

De Bartokzaal wordt gesloopt. Te laat voor initiatieven helaas. Achteraf had menigeen wellicht gewild dat het gebouw zou blijven. Maar het heeft niet zo mogen zijn. De inventaris is grotendeels gegaan naar twee andere tangosalons in Utrecht en Arnhem en de Kapel in Ellecom. Alles heeft een herbestemming gekregen. De laatste restjes zijn op de vrijmarkt terecht gekomen met koninginnedag.

Foto’s: Karlijne Pietersma en Marco Bouman (De Gelderlander)

Meer foto’s van de laatste momenten van de Bartokzaal vind je hier.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Sloop Bartokzaal begonnen"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*