Selectiecommissie vraagt vijf architecten om visie op Kenniscluster

Uit een lijst van 40 architecten heeft de selectiecommissie voor de bouw van het Kenniscluster er vijf aangewezen, die een architectonische visie gaan ontwikkelen. De visies van de vijf architecten zullen half juni worden gepresenteerd. Eind juni draagt de commissie uit het vijftal een architect voor aan burgemeester en wethouders. Het Kenniscluster zal worden gebouwd in het Rijnbooggebied, tussen de Oude en Nieuwe Oeverstraat, en gaat in 2013 open. Het wordt de huisvesting van Het Domein van kunst en cultuur, de bibliotheek, Gelders Archief, Historisch Museum Arnhem, Volksuniversiteit en de kunst- en cultuuropleiding van Rijn IJssel.

De vijf aangewezen architecten zijn in alfabetische volgorde Claus en Kaan, Jo Coenen, Diederendirrix, Neutelings Riedijk en Venhoeven CS. De architecten hebben bij de selectiecommissie informatie aangeleverd over hun bureau en uitgevoerde opdrachten. Dat is gebeurd in het kader van een Europese aanbestedingsprocedure. De architecten zijn geselecteerd op basis van een aantal criteria, zoals bewezen architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit. Bij de gunning, in juni, worden de visies van de architecten beoordeeld op o.a. de stedenbouwkundige bijdrage die het Kenniscluster levert aan de stad, de multifunctionele ruimte-indeling voor de zes gebruikers van het gebouw, de aansluiting van het Kenniscluster op de directe omgeving, de benutting van de specifieke locatie, het uitnodigende karakter van het ex- en interieur van het gebouw, duurzaamheid van het gebouw en de aanpak van de verkeersstromen in en rond het gebouw.

De selectiecommissie bestaat uit voorzitter Frank Wintermans (Quist Wintermans Architecten), directeur Ria Oudega van de bibliotheek, directeur Hedwig Saam van de gemeentemusea, architect Dolf Dobbelaar die vanuit de welstandscommissie lid is van het Kwaliteitsteam Rijnboog, architectuurcriticus en uitgever Hans Ibelings, directeur van de Academie voor Bouwkunst Arnhem Ko Jacobs, de gemeentelijk stedenbouwkundige Gijs Frencken en architectuurhistoricus Angela Sondervan als secretaris.

Planning
Vanaf 16 juni vindt er in de bibliotheek een openbare expositie plaats van de visies van de architecten. Iedereen kan er dan kennis van nemen. Alle betrokkenen: gemeenteraadsleden, medewerkers van de kennisinstellingen, ondernemers en bewoners van het gebied en anderen kunnen hun reactie geven. Daarna brengt de selectiecommissie haar advies uit. Naar verwachting begint eind augustus het ontwerpproces, dat door een ontwerpteam van adviseurs wordt begeleid.

Bron: Arnhem.nl

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Selectiecommissie vraagt vijf architecten om visie op Kenniscluster"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*