Ontwerp brug over de roeivijver in Schuytgraaf definitief

{

Zwarts & Jansma Architecten heeft voor GEM Schuytgraaf een aantal bruggen ontworpen. Eén van de bruggen is de zogenaamde ‘brug over de roeivijver’ tussen Bloesemgaerd, Bongeren, Parklane en Campus Veste. Deze fietsbrug is vanwege zijn bijzondere plek in de wijk en bijzondere uitstraling de meest in het oog springende brug van Arnhems nieuwste wijk Schuytgraaf. De werkzaamheden aan deze brug zullen in het najaar van 2009 van start gaan.

De roeivijver is de grootste watergang in Schuytgraaf. Ze dankt haar naam aan haar formaat van ongeveer 75 meter breed en 800 meter lang. Een brug over de roeivijver moest onderscheidend en opvallend zijn omdat ze zo kenmerkend is voor de wijk.

Het thema roeien komt terug in het ontwerp van deze lange fietsbrug. Zowel de bollen in het water als de masten op de brug versterken de herkenbaarheid en wekken de suggestie van een roeibaan. Een ander belangrijk uitgangspunt is de beleving van de brug voor zowel de gebruiker als de voorbijganger. De geperforeerde brugliggers voegen een transparante laag aan het ontwerp toe. Op welke manier je de brug ook benaderd de tekst: ‘roeien is het voortbewegen van een boot met spierkracht door middel van riemen’, zal zichtbaar worden en de functie van de te overbruggen waterbaan kenbaar maken.

Ontwerp brug over de roeivijver in Schuytgraaf definitief

Door de verlichting aan de binnenzijde van de brugliggers zal de tekst ook in de avonduren oplichten op het water. Daarnaast biedt de verlichting ook in het donker een veilige oversteek aan de gebruikers. De brug is in een oogopslag herkenbaar en accentueert dit bijzondere punt in het landschap.

De bijzondere uitstraling van de brug over de roeivijver komt ook tot uitdrukking in het gebruikte materiaal ‘Cor-Ten’ staal, een materiaal met een lange levensduur dat ook op lange termijn mooi blijft. In tegenstelling tot veel andere materialen geeft veroudering juist een gewenst effect. Bij de uitwerking van de brug is er gebruik gemaakt van duurzame materialen en een degelijke detaillering. Hierdoor wordt onderhoud op korte en lange termijn beperkt en blijft de uitstraling van de brug optimaal.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Ontwerp brug over de roeivijver in Schuytgraaf definitief"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*