Take Five – Pieter Jongelie’s kijk op de Mode Biënnale

Gastcurator van deze week is Pieter Jongelie van de Arnhem Fashion Factory/Mosnteratelier. Pieter koos geen foto’s uit de stream, maar stuurde ons zijn eigen foto’s.

“Dit is denk ik de beste manier om een kijkje te geven in mijn ervaring van de Mode Biënnale. Voor mij heeft de de biënnale de volgende tegenstelllingen in zich: toegankelijk/abstract, hoofdprogramma/nevenprogramma, klein/groot, smal/breed en internationaal/prive. Daar baseerde ik mijn selectie foto’s op.”

{title}

Een dame kijkt licht verbaasd naar beneden. Voor haar de wezenloze blik van een prachtige pop. Waar zou de dame zich over verbazen? Misschien struikelt de vriendin die ze achteraf gezien maar beter niet had kunnen meenemen naar zo’n indrukwekkende tentoonstelling. De pop laat zich niet uit haar concentratie halen. Haar zwarte kraag is hoger en haar lipstick roder. Ze staat op een voetstuk, dus haar kan niets gebeuren.

{title}

In Klarendal opent Edgar Vos het nieuwe monsteratelier. Een belangrijk moment voor AFF, Klarendal en eigenlijk heel Arnhem. Daarom laat je dat het beste over aan een echte icoon uit het modevak. Hij heeft alles al meegemaakt, dus hem maak je niet gek. Hij gaat met een snijmachine het lint doorsnijden. Als door boter, zo glijdt dat apparaat straks door de stof. Dus hij waarschuwt het model op de tafel toch maar even. Gewoon, voor haar tenen.

{title}

Topcouturier Paul Schulten geeft later een masterclass in het monsteratelier. Met een scherp oog voor kwaliteit, dat zie je zo. Hij is een echte maker. Gewoon handen aan de machine en hard werken. Hij heeft ook geen poezelige handen, meer die van een aanpakker. In de PC Hoofdstraat krijg je niet zomaar een prominente plek. Die moet je kunnen veroveren. Dat heeft hij gedaan. Een detail geef je dan met de pink aan, heel precies.

{title}

In een hele kleine ruimte lijkt een miniatuur klassiek te dansen. Zelfs het kleed lijkt naar buiten te wijken door het tollen. Als je de spiegels een beetje kon draaien zou ze oneindig lang dansen. Verstrikt in een metalen frame, opgesloten in een miniuniversum en toch zo sierlijk. Klein kan soms zo groot zijn.

{title}

Mijn dochter staat op een hoge trap en kijkt trots naar beneden. Die heeft ze toch maar sneller genomen dan die ouwe van haar. Maar ja, ze is dan ook al acht en ik ga expres langzaam voor de foto. Ze weet nog niet dat ze “Shape” gaat leren. Ook niet dat ze mij straks met het boekje in de hand staat te doceren. Mo heet ze. Mo-de-ontwerpster.

Alle foto’s zijn van gemaakt door Pieter Jongelie zelf, behalve de foto van Edgar Vos, deze is gemaakt door Zefanja Hoogers. Gastcurator voor volgende week is Berry Kessels, manager Wonen bij Volkshuisvesting.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Take Five – Pieter Jongelie’s kijk op de Mode Biënnale"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*