Arnhems Hotel Haarhuis bestaat 90 jaar

Vorige maand werd het eerste exemplaar van het boek ‘Haarhuis 90 jaar’ uitgereikt aan een Britse oologsveteraan. Niet vreemd, daar dit Arnhemse hotel http://www.hotelhaarhuis.nl/ aan het Stationsplein sinds jaar en dag het vaste honk is van deze oud-strijders. 90 jaar Thuis in ’t Haarhuis, is een caleidoscopisch boek dat het reilen en zeilen van dit etablissement in vogelvlucht beschrijft.

Galabal
In 1965 werd er een nieuw stuk aan het hotel gebouwd, in de tuin van de vroegere Kunstoefening. In 1969 nam brouwerij Grolsch de exploitatie over. Niet veel later werd Folkert Folkerts algemeen directeur. In 1989 verwierf hij het bedrijf van de brouwerij. In 1999 verkocht hij het hotel aan de huidige directeur Arjen de Vries. In 2005 sloeg die driftig aan het renoveren. Deze renovatie was in 2008, kort voor het jubileumfeest, gereed.
Er werd een nieuwe Bar no.1 geopend en op 11 oktober 2008, tijdens het 90 jarig bestaan, een groots galafeest georganiseerd.

Colofon
Het vierkante (24×24 cm), blauwe boek met harde kaft, heeft een spiraalbinding aan de binnenzijde en telt 60 pagina’s. De tekst is van Arthur van der Linden. Tripp grafisch ontwerpers tekenden voor de vormgeving. Jammer genoeg heeft het boek geen ISBN-nummer. Dat wordt straks dus moeilijker zoeken in de archieven. Ik weet zeker dat het Gelders Archief blij is met een exemplaar van deze publicatie. De Engelse veteranen mogen eveneens tevreden zijn met dit boek. Zij zullen echter problemen hebben met het begrijpen van de vele Nederlandstalige (kranten)teksten. Binnenkort, als de laatste Britse veteraan aan gene zijde is, ontvangt Haarhuis ongetwijfeld nog steeds Engelssprekende gasten! Helaas ontbeert dit PR-boek een, al was het maar summiere, Engelse vertaling.

Beeldmateriaal: oude ansichtkaarten, collectie Frans Brink, Westervoort

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Arnhems Hotel Haarhuis bestaat 90 jaar"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*