Verstand van Brand!

Op zaterdag 17 oktober in winkelcentrum Presikhaaf kun je van 11.00 tot 16.00 uur zelf kijken en testen hoe veilig je woont. Want iedereen heeft verstand van brand en brandveiligheid: je kookt veilig, rookt niet in bed, brandt kaarsen zoals dat hoort… Maar, is dat ook echt zo?

Jaarlijks overlijden in Nederland 70 mensen door brand. De meeste mensen worden verrast in hun slaap en sterven door rook/rookvergiftiging. Per dag zijn er 20 woningbranden in ons land en daar vallen ruim 1100 slachtoffers bij. Deze cijfers illustreren waarom de brandweer steeds opnieuw aandacht vraagt voor brandpreventie.

De brandpreventieactie op zaterdag 17 oktober wordt gecombineerd met het huis-aan-huis folderen en ook daadwerkelijk bij mensen aanbellen om te vragen of er rookmelders in de woning aanwezig zijn. Rookmelders zijn belangrijk en vaak levensreddend, maar dan moeten ze het wel doen. Helaas moet de brandweer vaak constateren dat er wel rookmelders zijn, maar dan zonder batterijen er in. Bewoners gaan er vaak vanuit dat de woningbouwvereniging niet alleen de rookmelders ophangt, maar ook de batterijen komt vervangen. Dat is niet het geval. Gemiddeld moeten batterijen jaarlijks worden vervangen.

In een stand bij het winkelcentrum Presikhaaf verkoopt de brandweer door de consumentenbond aanbevolen rookmelders. Natuurlijk is er veel voorlichtingsmateriaal voorhanden. Maar er zijn ook demonstraties met een vlam in de pan en hoe een blusdeken te gebruiken. Zelf kleine branden blussen is er mogelijk, net zoals door een met rook gevulde kamer lopen op zoek naar een uitgang.

Mogelijk ondersteunt de browser de weergave van deze afbeelding niet. Ook de jeugd kan er kennismaken met brand en brandveiligheid. Ze mogen met een brandweerjas aan en een helm op zelf een brand blussen. Ook de tankautospuit kan door iedereen van dichtbij worden bekeken, waarbij natuurlijk af en toe de sirenes luid zullen loeien en de blauwe zwaailichten aangaan.

Kom dus langs en ervaar het zelf!

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Verstand van Brand!"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*