Elektrisch rijden: Arnhems ontwerptalent ontwikkelt een visie

Dit weekend ging in Eindhoven de Dutch Design Week van start. Arnhem is goed vertegenwoordigd op de Designweek, met o.a. het Tijdelijk Arnhems Collectief.

Maar er is meer! Zo organiseren netwerkbedrijf Alliander, Ontwerp Platform Arnhem, Syntens en gemeente Arnhem op woensdag 21 oktober a.s. een pressurecooker (een soort brainstorm snelkookpan) om samen met Arnhems ontwerptalent een visie te ontwikkelen op elektrisch rijden in Nederland.

Tijdens de eerste bijeenkomst van Power to Arnhem kreeg Arnhem van Alliander het eerste mobiele oplaadpunt voor elektrische auto’s aangeboden. Hiervoor werd door Syntens en OPA al een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. En woensdag gaan Arnhemse ontwerpers in Eindhoven dus een hele dag brainstormen over onder andere de infrastructuur voor elektrische auto’s

Achtergrond
Nederland moet dé internationale proeftuin worden voor elektrisch rijden. Nederland is bij uitstek geschikt voor elektrisch rijden door de korte afstanden, vlakke wegen en een goede stroomvoorziening. In de loop van 2008 is de aandacht voor elektrische auto’s sterk toegenomen. De netbeheerders van Nederland, zoals Alliander, zien veel maatschappelijke voordelen bij elektrische auto: een afname van geluidsoverlast, vermindering van de primaire energievraag, verbetering van de lokale luchtkwaliteit, afname van CO2-emissie.

Tegenover deze voordelen staat echter een aantal onduidelijkheden dat opgelost moet worden. Een belangrijk aspect is het uitrollen van een laadinfrastructuur voor elektrische auto’s. Deze infrastructuur moet enerzijds klantvriendelijk en herkenbaar zijn, maar mag tegelijkertijd niet leiden tot verrommeling van het straatbeeld. Om de introductie van het elektrisch rijden in Nederland te versnellen zijn dus twee zaken nodig: beschikbaarheid van elektrische auto’s én een landelijk netwerk van ’oplaadpalen’ waar elektrische auto’s kunnen opladen.

Deelnemende ontwerpers
Debbie Wijskamp (product design), Inge Uittenbogaard (fashion design), Joost Overbeek (grafic design), Theo Reesink (landscape architecture), Mars Holwerda (product design) en Tomas Postema (sound design).

Programma:
10.00 uur: Inspiratie: Anne Marie Commandeur van Stijlinstituut Amsterdam geeft een inspirerende visie op de elektrische toekomst.

12.00 uur: Transpiratie: vervolgens gaat het team van Arnhems ontwerptalent uit verschillende disciplines volgens het beproefde ’pressure cooker’ concept een verrassende toekomstvisie ontwikkelen. Het publiek kan actief meedoen via ’The wall of wonders”.

16.30 uur: Presentatie: via een multimediale catwalkpresentatie worden de ontwerpresultaten gepresenteerd.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Elektrisch rijden: Arnhems ontwerptalent ontwikkelt een visie"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*