Gezocht: Arnhemmers met politiek fingerspitzengevoel

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en Fispr gaat weer online.

Fispr is de Fingerspitzenprognose, een initiatief van David Rietveld en Jelmer Uitentuis. Geen opiniepeiling, maar een prognose op basis van het fingerspitzengevoel van ons. Ze deden dit in 2006 bij de gemeenteraads- verkiezingen in Amsterdam en Den Haag, en bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2007.

Ze voorspelden de uitslagen, en gaven steeds analyses van de verkiezingscampagnes. In 2006 voelden we het kiezersgedrag beter aan dan de normale opiniebureaus. In 2007 waren ze relatief net zo goed als de peilers.

Dit jaar willen ze in meerdere gemeenten, waaronder Arnhem, Fisprs uitvoeren. Daarom zoeken ze nieuwe fisprianen; politiek geïnteresseerde, analytisch sterke persoonlijkheden die de gemeenteraadscampagne en het volksempfinden willen volgen en durven te vatten in plaatselijke Fisprs.

Wat wordt er van een fispriaan verwacht?
– je bent aantoonbaar politiek geïnteresseerd
– je kent de plaatselijke issues en politici
– je durft op het scherpst van de snede te analyseren
– je voelt menselijke voorkeuren haarfijn aan
– je kan schrijven

In aanloop naar de verkiezingen plaats je in december (2009) 2x een analyse en fispr. In januari, februari en maart (2010) doe je 1x per week. Het zijn gemeentelijke fisprs, dus de stukken gaan over de gemeente waarin je woont. In totaal schrijf je 10 stukken. De stukken / analyses zijn ongeveer 350 woorden. Je analyseert de campagne, hoe de partijen overkomen en wat dat voor invloed heeft op de
uiteindelijke zetelverdeling.

Je levert cijfers (jouw voorspelde zetelverdeling na de verkiezingen) aan Fispr aan, de grafische uitbeelding wordt door hen gemaakt. Jouw Arnhemse Fispr-bijdragen worden ook op Arnhem Direct gesplaatst.

Eind november/begin december is er een gezamenlijke bijeenkomst met alle fisprianen. In december zal de site online komen en verschijnen de eerste fispr’s. In januari wordt de site aangekondigd naar de Nederlandse en plaatselijke pers.

Een paar voorbeelden:
Amsterdam, gemeenteraadsverkiezingen 2006
Amsterdam, gemeenteraadsverkiezingen 2006
Den Haag, gemeentereaadsverkiezingen 2010

Heb je vragen of wil je je meedoen? Stuur dan een mail naar Jelmer. Om te oefenen kan je alvast een echte fispr bijvoegen; een analyse in maximaal 350 woorden en de zetelverdeling in de gemeenteraad zoals je die op basis van je huidige fingerspitzengevoel vanaf maart 2010 verwacht.

Natuurlijk horen wij het ook graag als je je hebt aangemeld als fispriaan.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Gezocht: Arnhemmers met politiek fingerspitzengevoel"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*