Erasmusprijs filmprogramma; van Neurenberg tot Den Haag

Op 12, 13 en 14 december zijn in Focus Filmtheater Arnhem in het kader van de jaarlijkse Erasmusprijsuitreiking drie films te zien die relevant zijn voor het thema van dit jaar: internationale vervolging en berechting van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid’.

Naast de documentaires Nuremberg, its lesson for today (12 december, 16:00u.) en The Reckoning: the battle for the international criminal court (13 december, 16:00u.), wordt de indrukwekkende klassieker Judgement at Nuremberg vertoond (14 december, 19:30u.).

Bij de eerste twee voorstellingen zijn inleidingen van respectievelijk journalist Heikelien Verrijn Stuart, expert op het gebied van internationale tribunalen en Erasmus-jurylid, en Willem Wagenaar, hoogleraar rechtspsychologie en getuigedeskundige in de zaak tegen Demanjuk.

De Erasmusprijs
Op vrijdag 13 november werd in Den Haag de jaarlijkse Erasmusprijs uitgereikt. De Erasmusprijs wordt toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan de cultuur in Europa. De nadruk ligt op tolerantie, culturele veelvormigheid en ondogmatisch, kritisch denken – humanistische waarden die tot uitdrukking komen in de keuze van de laureaten. De prijs ging dit jaar naar twee befaamde juristen. Het zijn de Italiaan Antonio Cassese en de Amerikaan Benjamin Ferencz. De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema ‘internationale vervolging en berechting van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid’. De organiserende Stichting Praemium Erasmianum ziet de twee laureaten als sleutelfiguren voor de internationale berechting van oorlogsmisdrijven.

Filmprogramma Van Neurenberg tot Den Haag
In samenwerking met Movies that Matter organiseert Praemium Erasmianum bij de uitreiking van de Erasmusprijs 2009 een filmprogramma dat de toekenning opluistert en verdiept. In samenwerking met onder meer de lokale rechtenfaculteiten organiseert Movies that Matter bij de vertoningen inleidingen, discussies en debatten. Het programma bestaat uit drie films.

Nuremberg, its lesson for today (Pare Lorentz en Stuart Schulberg; USA 1948, 78 min.)
Een uniek filmdocument over het Proces van Neurenberg. Kort na de uitbreng ervan werd de film door de Verenigde Staten in de ban werd gedaan om pas in 1996 te worden herontdekt. Dit jaar werd ‘One of the Most Important Films Never Seen’ in samenwerking met het Nationaal Archief gerestaureerd.

Sandra Schulberg, filmproducent, historicus én dochter van één van de regisseurs van Nuremberg: Its Lesson for Today introduceert de hernieuwde première van deze gerestaureerde film. In Den Haag en Tilburg doet ze dat (o.v.b.) live, in de andere steden door middel van de vertoning van een gefilmd interview. Inleiding en Q&A door Heikelien Verrijn Stuart, journalist, expert internationale tribunalen, en jurylid Erasmusprijs 2009. Ook aanwezig is Anne van Es die onderzoek heeft gedaan naar de audio collectie van het Neurenberg Tribunaal.
Zaterdag 12 december, 16:00 uur

The Reckoning: The battle for the international Criminal Court (Pamela Yates en Paco de Onis; USA 2009, 95 min.)
The Reckoning is de veelbesproken documentaire van Pamela Yates en Paco de Onis over de eerste jaren van het functioneren van het Internationaal Strafhof in Den Haag. De documentaire bevat beelden van een jonge Benjamin Ferencz (één van de twee winnaars van de Erasmusprijs 2009) tijdens het Neurenberg proces. Deze film zal ingeleid worden door Willem Wagenaar, hoogleraar rechtspsychologie, verwierf internationale bekendheid als getuige-deskundige in de rechtszaak tegen Demjanjuk.
Zondag 13 december, 16:00 uur

Judgement at Nuremberg (Stanley Kramer; USA 1961 183 min.)
Een indrukwekkende klassieker met een sterrencast, deze met Oscarnominaties overladen speelfilm van Stanley Kramer uit 1961. Met Spencer Tracey, Burt Lancaster, Marlene Dietrich, Judy Garland en Montgomery Clift. Het rechtbankdrama is één van de favoriete films van Antonio Cassese, een van de twee winnaars van de Erasmusprijs 2009.

Nadat meteen na de oorlog de militaire kopstukken van het naziregime terecht werden gesteld in de Neurenberger rechtbank, was het in 1947 de beurt aan de bureaucratische krachten achter het derde rijk. In deze meeslepende, met twee Oscars bekroonde filmklassieker speelt Spencer Tracey de rol van de opperrechter Dan Haywood die leiding geeft aan een proces waarin vier Duitse rechters in de beklaagdenbank moeten verschijnen.

Haywood en zijn twee collega-rechters horen beklaagden en getuigen die samen een beeld vormen van een land waarin de economische recessie de ideale voedingsbodem vormde voor het nazisme. De keuze die de beklaagden hebben gemaakt was er een tussen trouw aan het land en trouw aan een persoonlijk besef van goed en kwaad. De rechterlijke macht, zo verklaart een van de beklaagden rechter Ernst Janning, had beter moeten weten en het echte verraad aan Duitsland schuilt in het ondersteunen van het naziregime.
Maandag 14 december, 19:30u.

Toegangsprijs bedraagt € 7,-, Met een F-pas krijg je € 2,- korting op de reguliere toegangsprijs. Er wordt geen korting op korting gegeven. Kaarten kunnen kosteloos worden gereserveerd via www.focusarnhem.nl

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Erasmusprijs filmprogramma; van Neurenberg tot Den Haag"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*