Sterren kijken in Presikheaven tijdens de Sterrenkijkdagen 2010

{

Komend weekend worden in Nederland voor de 34-ste keer de jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen gehouden. Op zo’n 70 plaatsen door heel Nederland is jong en oud welkom om een blik door een telescoop te werpen. Zo kun je op informele wijze kennis maken met de wereld van sterren en planeten en met sterrenkunde.

De Initiatiefgroep Sterrenwacht Presikheaven wil graag alle Arnhemmers laten genieten van wat er aan de hemel te zien is. Iedereen kan op vrijdag 19 en zaterdag 20 maart a.s. van 19:30 uur tot ongeveer 22:30 uur naar de sterren kijken, in en op het Multifunctionele centrum Presikhaven aan de Laan van Presikhaaf 7. Op het dak van het MFC staan verschillende telescopen opgesteld.

Wat is er te zien?
De maan is kort voor Eerste Kwartier en staat op 20 maart dichtbij de sterrenhoop de Pleiaden. Venus staat na zonsondergang laag boven de westelijke horizon. De planeten Mars en Saturnus zijn beide opvallende verschijningen aan de avondhemel. Saturnus is op 22 maart in oppositie en is dus de gehele nacht te zien. Er is dit keer dus zeker geen gebrek aan interessante objecten voor een breed publiek.

Ook bij slecht weer
Sterrenkijken is een boeiende activiteit bij helder weer. Als de hobby je te pakken heeft, voel je de nachtelijke kou niet! Helaas is het in onze streken vaak bewolkt. Maar binnen worden er films vertoond, presentaties gegeven en de hemel wordt geprojecteerd met een computerplanetarium. Dus ook bij slecht weer is een bezoek de moeite waard!

Ook voor jongeren
Bijzonder is dat deze avond de afdeling Arnhem wordt opgericht van de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde. De JWG is een vereniging voor jongeren van 8 tot 21 jaar die geïnteresseerd zijn in sterrenkunde.

Er zijn ongeveer 700 JWG-leden in Nederland, in 10 regionale afdelingen. Dankzij twee enthousiaste jongeren – Pieter van Laatum en Martijn van der Meulen – komt daar nu ook een afdeling in Arnhem bij. De leden van zo’n afdeling komen regelmatig bij elkaar om op allerlei manieren aan sterrenkunde te doen, en natuurlijk ook gewoon voor de gezelligheid. Afdelingsco√∂rdinator Maurits Dorlandt komt langs om meer over de JWG te vertellen.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Sterren kijken in Presikheaven tijdens de Sterrenkijkdagen 2010"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*