Arnhemse creatieven maken goede doelen blij met creativiTijd

{

Gisteravond was het weer zover: creatieven in 10 steden in Nederland doneerden 8 uur van hun creativiTijd aan goede doelen. Het project 8 uur overwerken voor het goede doel van Nieuwe Garde is de afgelopen jaren een begrip aan het worden in Nederland en in Arnhem deden we voor de 4e keer mee.

Als initiatiefnemer in Arnhem ben ik bij alle vier edities betrokken geweest en zonder de voorgaande edities te kort te doen, kan ik niet anders dan concluderen dat gisteravond de beste 8UO in Arnhem was so far. We werkten over voor Doenersnet van Oxfam Novib, st. Be More, Malaria No More, Tientjes en Vaders Actief.

De vragen van de goede doelen variëerden van een ontwerp voor een huisstijl, tot het opzetten van crowdfunding, het meedenken over communicatieconcepten en een event. Elk jaar ben ik aan het eind van de avond verrast door wat men in multidisciplinaire teams van jonge honden & oude rotten in 8 uur tijd weet neer te zetten. Maar zo concreet als gisteren heb ik het nog niet meegemaakt. Zo stonden er gisteren aan het eind van de avond voor men de concepten ging presenteren voor een aantal goede doelen al dingen online, zoals een viralfilmpje voor Malaria No More en een nieuwe website voor Vaders Actief.

Co-creatie
Het project 8UO is een co-creatie project optima forma, zowel de organisatie van het evenement an sich als wat er op de avond zelf wordt geproduceerd. We hebben een paar weken geleden welgeteld 1 keer vergaderd en vanaf dat moment was de trein in beweging volgens het nieuwe werken principe.

Het basisteam bestaande uit Maartje van Hoorn, Sanne Bais en PeterPaul Lucker zorgde voor praktische zaken als het werven van creatieven, het regelen van een locatie en catering en het leggen van contacten met goede doelen en mentoren. Niet door te vergaderen, maar door gewoon doen; ieder pakt een stukje op, je houdt elkaar op de hoogte via digitale communicatiemiddelen, af & toe ga je een middagje co-worken en voor je het weet is het moment aangebroken waarop alle losse eindjes bij elkaar komen op de dag van het event zelf. Het blijft een soort van magisch principe hoe na een ogenschijnlijke chaotische voorbereiding op de dag zelf alles bij elkaar komt en klopt als een bus zonder al te veel gestress en gedoe.

En zo stonden we gisteren om 17 uur klaar bij EenTweeTien om de creatieven, de mentoren en de vertegenwoordigers van de goede doelen te ontvangen. De meeste mensen hebben elkaar nog nooit ontmoet, dus het is altijd een beetje spannend. Maar een uur nadat de deuren zijn opengegaan heerst er in het voormalig Hooghuis op de Vossenstraat al een gemoedelijke sfeer, men is druk met elkaar in gesprek en iedereen heeft er zin in.

Fotoreportage van de avond door René Wouters

Multimediale verslaglegging
Via de Twitterfontein volgen we de berichten uit de andere 9 steden en ook in Arnhem wordt er druk getwitterd, gefotografeerd en gefilmd. Zo kunnen ook de mensen die niet aanwezig zijn meegenieten van de creatieve borrel & bruis van 8UO en kunnen de overwerkers na thuiskomst heerlijk nagenieten van de avond door tweets terug te lezen, foto’s te kijken of bladeren door het 8UO magazine dat ‘s avonds ter plekke is gemaakt (grote dank hiervoor aan Patrick Davelaar, Vera Lucker en Maartje van Hoorn).

Jonge honden & oude rotten
Naast dat het project 8UO mooie dingen oplevert voor goede doelen, is het ook voor de creatieven en de mentoren een waardevolle avond. Je leert nieuwe mensen kennen, je werkt samen met mensen uit andere disciplines en jongen honden en oude rotten inspireren elkaar en leren van elkaar.

Na een drukke werkweek op vrijdagavond tot diep in de nacht overwerken is best vermoeiend, maar aan het eind van de rit is iedereen behalve moe ook voldaan en blij en enthousiast over wat je met elkaar in 8 uur voor elkaar kunt boksen. En als dat dan ook nog eens hele blije gezichten en enthousiaste reacties van de vertegenwoordigers van de goede doelen oplevert, dan weet je dat je je tijd op waardevolle manier besteed hebt.

De mentoren van de avond waren: Carmen de Munnik (Fundraising Factory) Leo van Snippenburg (Jonge Helden), Bob Verheijden (VDVDVontwerpers/Binnenhuisacademie), Michel van de Wiel (Ontwerpplus/docent HAN) en Marieke de Vogel (VDVDVontwerpers/Supersterkwerk/docente HAN).

De creatieven kwamen vanuit allerlei verschillende hoeken, zo waren er studenten van ArtEZ, HKU, de HAN en het RijnIJssel, er waren jonge en wat oudere professionals, zoals een drietal innovatieadviseurs van Syntens. Deze mix van mensen liet de nieuwe broedplaats EenTweeTien borrelen en bruisen en co-creëerde een avond die naar meer smaakt en zeker weer een vervolg gaat krijgen.

Wordt zeker vervolgd
Volgend jaar maart gaan we in Arnhem zeker weer meedoen met het landelijke event 8UO en gisteravond zijn er verbindingen gelegd waar we voor die tijd zeker dingen van gaan terugzien en -horen. Zo werden we al uitgenodigd door Vaders Actief deze zomer samen iets te organiseren, een uitnodiging die we graag hebben aangenomen. Samen dingen doen die wereld een beetje mooier en leuker maken is namelijk geweldig leuk en inspirerend om te doen!

8UOArnhem 2010 from guigui on Vimeo.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhemse creatieven maken goede doelen blij met creativiTijd"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*