Arnhemse Mediatrefpunten genomineerd voor Europese Prijs

Het Arnhemse project digitale trapveldjes/mediatrefpunten is genomineerd voor de ‘RegioStars Awards 2010’. Het is een jaarlijks terugkerend evenement, georganiseerd door de Europese Commissie. Het doel van de RegioStars Awards is om innovatieve projecten te onderscheiden en daarmee andere regio’s te inspireren.

Vanuit de 27 lidstaten werden 87 projecten aangedragen voor deze verkiezing. Er worden dit jaar zes prijzen in zes verschillende categorieën uitgereikt. Het project digitale trapveldjes is genomineerd in de categorie: ICT toepassingen voor ‘e- inclusion’.

Vorig jaar is vanuit de gemeente Arnhem dit project ingediend voor de RegioStars Awards 2010. Het project was een onderdeel van het landelijk plan genaamd Digitale Trapveldjes. Elke stad gaf vervolgens haar eigen invulling aan het concept. Het project heeft als doel om bewoners uit achterstandswijken meer toegang te geven tot ICT faciliteiten. Dit om zowel sociale participatie als deelname aan de arbeidsmarkt te bevorderen.

Mediatrefpunten
In de vorm van Mediatrefpunten in de wijk hebben bewoners uit achterstandswijken laagdrempelige toegang tot ICT-faciliteiten. Daarnaast worden computercursussen gegeven en worden er taalcursussen voor allochtonen verzorgd. De trefpunten zijn zeer laagdrempelig en staan open voor bewoners die computervaardigheden willen leren, met als voornaamste doel bevordering van participatie op de arbeidsmarkt.

In 2000 is het project in Arnhem gestart, een samenwerking tussen de gemeente Arnhem, Rijnstad en het Rijn IJssel College. In deze startperiode (2000-2004) van de trefpunten kwam eenderde van de financiering uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (ERDF).

De mediatrefpunten functioneren vandaag de dag nog steeds. Een uniek aspect van het project in Arnhem is dat deelnemers zelf actief kunnen worden in het project door als vrijwilliger in één van de trefpunten aan de slag te gaan en dat de (kleine) financiële bijdrage die aan de deelnemers wordt gevraagd, weer wordt geïnvesteerd in het project, bijvoorbeeld om nieuwe software aan te schaffen.

Woensdag 27 januari jl. kregen alle finalisten de kans zichzelf te presenteren in Brussel. In het gebouw van de Europese Commissie gaven alle finalisten een presentatie voor de jury, bestaande uit onder andere Europarlementariërs en medewerkers van de Europese Commissie. Han Rottink (Rijnstad), stedelijk projectleider van het project, presenteerde succesvol het Arnhemse project en beantwoordde enkele vragen van de jury. Op 20 mei 2010 wordt de uitslag in Brussel bekendgemaakt.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhemse Mediatrefpunten genomineerd voor Europese Prijs"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*