Arnhem telt nu meer dan 100.000 arbeidsplaatsen

De werkgelegenheid in Arnhem is gegroeid. Het aantal arbeidsplaatsen is in 2009 boven de 100.000 gekomen. Dit blijkt uit de ‘Feiten en cijfers werkgelegenheid en bedrijvigheid’ die burgemeester en wethouders hebben uitgebracht. Het aantal arbeidsplaatsen is het sterkst toegenomen bij de nutsbedrijven, in de zakelijke dienstverlening en de gezondheids- en welzijnszorg; in de detail- en autohandel, de bouw en de industrie is de werkgelegenheid gedaald. De toename met 1.400 arbeidsplaatsen (+ 1,4%) ligt boven het Nederlands gemiddelde (+ 0,3%) en dat van de 36 grote steden (+0,7%). In Gelderland en de Stadsregio Arnhem Nijmegen als geheel was er vorig jaar sprake van een krimp.

Sinds 2006 ontwikkelt de werkgelegenheid in Arnhem zich gunstiger dan de landelijke cijfers. In de vijf jaar daarvóór was de situatie omgekeerd en deed Arnhem het slechter dan het landelijk gemiddelde.

Bedrijven die al in Arnhem gevestigd waren, zorgen voor het grootste deel van de extra arbeidsplaatsen: 1.200. In bedrijven die meer dan vijf arbeidsplaatsen tellen, kwamen er de meeste banen bij. Ook kleinere bedrijven dragen met 350 nieuwe arbeidsplaatsen flink bij aan de groei. In Arnhem gingen er ruim 300 bedrijven meer van start dan er werden opgeheven. Van de 100.620 arbeidsplaatsen die de stad op 1 april 2009 telde, zijn er 13.000 van minder dan twaalf uur per week.

De werkgelegenheidscijfers worden steeds per 1 april verzameld en daarna gecontroleerd en verwerkt. De jongste, complete getallen geven de situatie weer per 1 april 2009.

Bij de cijfers wordt aangetekend, dat geregistreerde Arnhemse arbeidsplaatsen van bedrijven die hier zijn gevestigd, niet allemaal in Arnhem vervuld worden. Bij Arnhemse nutsbedrijven bijvoorbeeld komt het voor, dat mensen die in de regio of elders werken als Arnhems werknemer te boek staan.

Wethouder van Economische Zaken Cees Jansen: “Van 2006 tot 2009 zijn er in Arnhem 8.000 banen bijgekomen. Dat is een mooi resultaat van de aflopende bestuursperiode. Wat de groei van de werkgelegenheid betreft staat onze stad landelijk op de tiende plaats.”

‘Feiten en cijfers werkgelegenheid en bedrijvigheid Arnhem’ is te downloaden via deze link en ook op te zoeken op arnhem.nl. Hier zijn ook andere feiten en cijfers te vinden, bijvoorbeeld over de raadsverkiezingen, de ontwikkeling van de bevolking en van de uitkeringen.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhem telt nu meer dan 100.000 arbeidsplaatsen"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*